2011. október 31., hétfő

Margarita Classic & Epres Martini

Gondoltam közzéteszem a két kedvenc koktélom receptjét, még mielőtt nekilátok a Halloween esti készülődésnek. Pedig már alig várja a jelmezem hogy felvegyem végre. Az is saját készítésű, akár csak az italok, mert én így szeretem... megyek, keverek is egyet... Cheers!






Stawberry Martini (bal oldali fotó)


A Martini elnevezés a tengerentúlon egy vodka alapú koktélfajtát jelent, amit Martinis pohárban szolgálnak fel, de semmi köze a nálunk Martini néven forgalmazott italhoz. Mondjuk az én fényképemen egy sima boros pohárban van szervírozva... szóval most már magam sem tudom, hogy Martininak nevezhető-e egyátalán az italom, vagy akkor ez csak egy sima Vodka-eper... amondó vagyok nevezzük akár hogy is, egy biztos, hogy isteni finom!

Hozzávalók 1 pohárhoz

4 cl Vodka
10 cl eperlé
1/2 lime kifacsart leve
díszítéshez: lime karika vagy eper


Egy shakerbe tesszük a hozzávalókat és jól összerázzuk. Nekem amúgy nincs is shakerem, hanem egy jól záró ételesben szoktam összerázni a koktélok hozzávalóit. Így is remekül működik. A poharat lime karikával vagy egy szem eperrel díszítem.




Classis Margarita (jobb oldali kép)


Hozzávalók 1 pohárhoz:

4 cl Silver Tequilla
2 cl Cointreau vagy Triple Sec
2 cl limelé (kb. 1 db)
1-1,5 EK finom kristálycukor
zúzott jég
díszítéshez: só + lime karika


Először facsarjuk ki a lime levét, amit aztán jó alaposan keverjünk el a cukorral. Ezután a limeos-cukros keveréket shakerben (vagy a fentiekben említett "ételeses" módszerrel) keverjük össze a Tequillával és a Cointreau-vel. Vegyünk egy Margarita-s poharat és egy lime gerezddel kenjük végig a peremét, mert így akkor szépen beleragad majd a só, amit én egy kis lapos tálba szoktam önteni, amibe könnyű a pohár peremét belemártani. Ez után tegyük tele zúzott jéggel, öntsük rá az italt, díszítsük egy lime karikával és már fogyaszthatjuk is... persze csak mértékkel :)
Egészség!

2011. október 30., vasárnap

Sütőtökös Finomságok

Gondoltam nem mehetek el szó nélkül azon tény mellett, hogy az első blogbejegyzésem pont Mindenszentek -ha jobban tetszik Halloween- időszakára esik, ilyenkor nálam pedig mindig sütőtökös fogások kerülnek az asztalra. Ez már-már hagyomány, sőt egészen Karácsonyig kitart a lelkesedés, amikor is egymás után sorra váltják egymást a tököcskék a sütőmben. Nem is csoda, hiszen az illatos, édeskés sütőtököt szinte mindenki szereti. Arról nem is beszélve, hogy milyen tápláló és egészséges is! Számtalan vitamin, illetve ásványi anyag forrása ez a csodás zöldség. Én most egy lélekmelengető, krémes sütőtök levest készítettem, sok-sok tökmaggal és pirított baconnal, illetve sütöttem egy különleges, mégis a végletekig egyszerű sütőtökös muffint, amire aztán végül rákerült egy-egy jókora adag citrusos cukormáz is. Hát, annyit elárulhatok, hogy ez utóbbiból nem lehet eléget készíteni... :)


 Sütőtök Krémleves




Hozzávalók 4 személyre:

80 dkg kanadai tök (sütőtök)
1 nagy krumpli
1 nagy alma
1 közepes fej vöröshagyma
1 db narancs
3 EK méz
húsleves alaplé, vagy 2 db kocka
1 dl tejszín
2 EK vaj
2 EK olaj
só, bors, szerecsendió
A tálaláshoz: bacon és tökmag, esetleg tökmagolaj

1.) A leves alapjául szolgáló sütőtököt kétféleképpen lehet elkészíteni, egy egyszerűbb és egy kicsit hosszadalmasabb folyamattal. Az előbbinél csak annyi a teendőnk hogy a nyers sütőtököt összedaraboljuk -viszonylag apróra- és úgy főzzük meg a krumplival együtt. Ha viszont van elég időnk -és türelmünk- akkor sütőben is megsüthetjük a tököket, amiknek  végül a kikapart húsát használjuk fel a leveshez. Tény, hogy a sütőben való sütés egy intenzívebb, édesebb ízt ad a töknek, de én mégis a leegyszerűsített változatnál maradtam, és az is eszméletlenül finom lett. Ehhez a tököt meghámozzuk (csak úgy nagyjából), majd kis kockákra daraboljuk. A krumplival és az almával ugyan ez a teendő. 
2.) Összeaprítjuk a hagymát, amit aztán az olaj és vaj elegyén megdinsztelünk. Utána a rácsorgatott mézzel kicsit karamellizáljuk, majd a zöldségkockáinkat az almával együtt rádobjuk, összeforgatjuk őket a karamellizált hagymával, majd felöntjük annyi zöldséglevessel hogy kb. 1 ujjnyira ellepje. Sóval, borssal ízesítjük és addig főzzük, amíg teljesen szét nem főnek a hozzávalók. 
3.) Ekkor jön a legmacerásabb rész, amikor is az egészet botmixerrel krémesre kell pürésíteni. Ennél a műveletnél mindenki legyen nagyon óvatos, mert könnyen forrázás lehet a vége ha a kifröccsenő, túl forró leves a bőrünkre kerül. Inkább várjunk néhány percet, hadd hűljön. Ez után már csak a tejszínnel kell dúsítani, illetve ekkor kerül bele a szerecsendió (ebből csak egy csipetet használjunk), ill. a narancs kifacsart leve. 
4.) Még egyszer visszatesszük a tűzre, 1-2 perc alatt kicsit összerottyan, ennyi elég is neki.
5.) Pirított tökmaggal, baconnal tálaljuk. Ha van otthon tökmagolaj, akkor kicsit rá is csurgathatunk belőle.

Jó étvágyat!




Sütőtökös Muffin




Hozzávalók ~18 db-hoz:

40 dkg kanadai tök
40 dkg barna cukor (ehhez lehetőleg tartsuk magunkat, tényleg egész más, mint ha sima fehér kristálycukorral készítenénk)
4 egész tojás
30 dkg liszt
1 marék zúzott dió
2 púpozott TK sütőpor
175 ml olivalolaj
2 TK fahéj
1 TK összeaprított kandírozott narancshéj
vanília kivonat vagy vaníliás cukor
1 csipet só
A sütéshez: 18 db muffin papír

A cukormázhoz:
3 EK porcukor
1 KK citromlé
1 kis dobozos zsíros tejföl
1 citrom vagy narancs reszelt héja


Őszintén megvallva még soha senkivel nem sikerült úgy megkóstoltatnom ezt a mennyei finomságot, hogy utána az illető ne kért volna még egy darabot. Nekem személy szerint is ez az egyik kedvencem süteményem, nem csak azért mert isteni finom, hanem végre valami, ami emellett egészséges is! Nem beszélve arról, hogy tényleg gyerekjáték az elkészítése. 

1.) Először is az összedarabolt sütőtököt egy robotgépben összeaprítom, majd egy mély keverőtálban az összes többi hozzávalóval együtt homogén eleggyé keverem. Közepesen folyós tésztát kell kapjunk, amit könnyen tudunk egy kanálla adagolni. Abban az esetben ha nem elég folyós, egy kis plusz olivaolajjal hígithatunk rajta. 
2.) A muffinforma minden mélyedésébe egy-egy muffin papírt teszünk, amiket 3/4-ig töltünk a tésztával. 
3.) Előmelegített sütőben, 190°C-on körülbelül 20 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha szép magasra feljönnek és kicsit berepedezik a tetejük. Hagyjuk kihűlni mielőtt a cukormázzal bevonjuk őket, amihez simára keverjük a tejfölt a porcukorral és a citromlével. Legegyszerűbb módon úgy kerülhet a lehető legtöbb cukormáz a sütijeinkre, ha egyenként megmártjuk őket benne, majd hagyjuk kicsit megszilárdulni őket, végül még egyszer mártunk. Ekkor ráreszelünk bármilyen tetszőleges citrus héjából (pl. citrom + mandarin) és már kész is!

Jó étvágyat!


Üdvözlet





 

 

Azt hiszem, a névválasztás pontosan kifejezi azt, amit én a főzésről, és magáról az evésről gondolok. Hiszen nincs semmi ehhez fogható a világon, ami ilyen erőteljesen hatna egyszerre mind az 5 érzékszervünkre, mint amikor elkészítünk egy ételt. Rögtön eszembe jut a kedvenc házi majonézem íze, az ünnepi fogások látványa, az éppen sülő, az egész lakást bejáró csokiszuflé ínycsiklandó illata, a sült hús vidám sercegése, és az érzés, amikor a saját két kezemmel gyúrok meg egy tésztát. Ízlelés, látás, szaglás, hallás és tapintás. Mert igen, a főzés művészete egy minden érzékszervünkre ható, pozitív energiákkal feltöltő, élvezetes, szintet már-már erotikus kaland. Számomra a főzés, az étel elkészítése, majd elfogyasztása nem csupán a szükségleteink kielégítésére szolgáló cselekmény, hanem művészet, sőt csoda. Annak a csodája, hogy alkotok valamit, hogy a nyers alapanyagokból ételt teszek az asztalra, amit aztán én és mások boldogan, jóízűen elfogyasztunk. Mert a főzés igenis varázslat, és máshogy nekilátni nem is lehet... nem érdemes!