2012. március 26., hétfő

Medvehagymás Brokkolikrémleves, Medvehagymás-Sajtos Ropogóssal

A medvehagymát már régóta ismerem, de ez volt az első, hogy valamit készítettem belőle, és azt kell mondjam, hogy nagyon hálás alapanyagnak bizonyult. Magában is fogyaszthatjuk, szendvicsbe is tehetjük, salátába, levesbe kitűnő. Az íze intenzív,  leginkább a fokhagymához hasonlít, de azért sokkal zsengébb annál. A brokkolival igazán friss párost alkotnak. Ez egy végtelenül egyszerű, könnyű fogás, egy igazi tavaszi leves!



Hozzávalók 4-6 személyre:

krémleves:
80 dkg brokkoli
1 csokor medvehagyma (egyik fele a levesbe, a másik pedig a sajtos ropogósba)
2,5 dl tejszín
1 db leveskocka
só, frissen őrölt feketebors

Sajtos-medvehagymás ropogós:
15 dkg trappista sajt
15 dkg füstölt trappista sajt
medvehagyma
1 marék magkeverék (napraforgó-, tök-, fenyő magok, esetleg mandula is)




1.) Először a levest tesszük fel főni. Rózsáira szedjük a brokkolit, alaposan megmossuk, majd egy lábasba tesszük. A megmosott medvehagyma felét tépkedjük kisebb darabokra, majd tegyük ezt is a lábasba. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, adjunk hozzá 1 leveskockát, majd fedő alatt főzzük puhára.
2.) Amíg fő, addig elkészíthetjük a sajtos ropogósokat; amihez nagylyukú reszelőn lereszeljük a sajtokat. A medvehagyma másik felét vágódeszkán aprítsuk finomra, majd keverjük a sajtreszelékhez. Adjuk még hozzá a magkeveréket is, majd jól keverjük össze. Egy tepsibe fektessünk sütőpapírt, majd arra helyezzünk kis kupacokat, egymástól néhány cm távolságra. Tűz forró sütőbe tolva, a grill fokozaton néhány perc alatt megolvad, majd megpirul. Ne tévesszük szem elől, nehogy megégjen!
3.) Eddigre már megfőtt a brokkolink is, ezt vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük. Óvatosan, nehogy ránk fröccsenjen a forró leves! Keverjünk el benne 2-2,5 dl tejszínt, majd tegyük vissza a tűzre, amíg nem rottyan egyet. Ízesítsük frissen őrölt feketeborssal, majd kóstoljuk meg, ha szükséges, sózzuk.
4.) Amint kihűlnek a sajtos ropogósok, le tudjuk választani őket a sütőpapírról. A levessel együtt tálaljuk őket. Nagyon finom, ha kicsit hagyjuk beleolvadni a forró levesbe.

Jó étvágyat!

2012. március 18., vasárnap

Coxinha (hússal töltött brazil krokett)

Aki ismer, tudja rólam, hogy mostanság 2 dolog köt le igazán, a főzőcskézés, illetve a tánc, de nem akármilyen ám... hanem brazil szamba! :) Mindig is imádtam mozogni, sőt, én az "aszupermarketbenisképesvagyoktáncolnahajószámothallok" típus vagyok :) Igazából ez a szamba dolog először csak egy jó ötletnek tűnt, olyan izgisen hangzott ez az egész "brazil szamba dolog", gondoltam miért ne próbálnám ki... azóta kiderült, ez jóval több ennél, egy igazi elcsépelt, de ez esetben teljesen helytálló közhely jut csak eszembe róla, ez egy életérzés, ami teljesen magával ragadott! Már a kezdetekkor a brazilok tánckultúrajával párhuzamosan találkoztam a konyhájukkal is, ami persze elkerülhetetlen volt :) Mondjuk nem mintha bánnám, hiszen egy másik ország, másik kultúra felfedezése az ételeiken keresztül, számomra mindig csodálatosan izgalmas élményt jelent. A Brazil gasztronómiáról dióhéjban annyit kell tudni, hogy ha négy szóval kéne jellemezni, akkor az a négy szó a rizs, bab, hús és zöldség lenne. Na jó, persze nagyon színes, változatos, és fűszeres felfogásban. Ez annak az eredménye, hogy jó néhány hatás érte a helyi konyhaművészetet, a Brazíliába érkezett számos betelepült népcsoportnak köszönhetően. Gondolok itt elsősorban a hódító portugálokra, akik konyhaművészete keveredett a már itt élő indián törzsek ételeivel, de egyéb más, európai és afrikai hatások is érték a mai Brazil gasztronómia kialakulását. Szerintem nekünk, magyaroknak jó néhány fogás kifejezetten a mi szánk íze szerint való. Ezért is gondoltam, hogy a jövőben majd bővebben foglalkoznék a témával, de először a számomra legkedvesebb finomság receptjét szeretném Veletek megosztani, mégpedig a Coxinha névre hallgató ételét. Ez egy burgonyás, tésztás alapú krokettet takar, aminek a közepét csirkehússal, vagy sonkával és sajttal töltik meg, majd csirkecomb alakúra formázzák, végül olajban kisütik. A név "coxinha" egyébként magyarul combocskát jelent, ez nagyon aranyos, szerintem :) Leginkább előételként fogyasztják, bár annyira fincsi, hogy tipikusan olyan harapnivaló, ami eteti magát, de mégis, annyira laktató, hogy néhány darab elfogyasztása után már nem igazán kívánunk mást. Ahogy észrevettem, nem mártogatják semmibe, ami nekem egy kicsit furcsa, ugyanis nagyon kívánkozik hozzá valami fincsi szósz... Ezért én készítettem egy tejfölös-mangós mártogatót, ami igazi telitalálatnak bizonyult.
Őszintén megvallva, coxinha-t készíteni kissé időigényes, és tény, hogy rá kell érezni a technikájára, hogy igazán csinos kis dararabokat kapjunk, amikbe jó sok a töltelék. Ennek ellenére viszont nagyon jó móka, főleg, ha mondjuk a barátainkkal közösen, vagy éppenséggel az anyukánkkal együtt készítjük, ahogy azt én is tettem :)



 Hozzávalók kb. 30 db-hoz:


Tésztájához:
1 bögre víz, vagy leszűrt zöldség-, ill. húsleves (a kicsi, kávés bögre! Kb.2 dl)
2 bögre tej (4 dl)
1 bögrényi főtt, tört krumpli (kb. 5 közepes szemből)
1 púpozott EK olvasztott vaj
2 és fél bögre liszt


A töltelékhez:
1 kg csirkecomb filé, bőr nélkül (az eredeti receptben melle húsával készítik, de szerintem combbal finomabb, mert az egy sokkal szaftosabb hús)
2 tubus Kemping krémsajt
1 kisebb fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
2 EK olaj
só, bors


A panírozáshoz:
2-3 felvert tojás
1 bögre zsemlemorzsa
1/2 liter étolaj a sütéshez


A mangó dip-hez (mártogatóhoz):
1 db érett mangó
1 EK curry por
1 kis zsíros tejföl
1 gerezd fokhagyma
só, bors



















1.) Először a húsos tölteléket készítsük el az alábbi módon: Mossuk meg a csirkecomb filéket, majd tegyük őket egy lábasba. Öntsünk rájuk annyi vizet, amennyi pont ellepi őket. Adjunk hozzá 2 leveskockát, majd főzzük egészen addig, amíg szinte teljesen szétfőnek a húsi darabok.
2.) Ekkor vegyük le a tűzről, majd szedjük egyenként a combokat egy vágódeszkára, amin egy késsel apró darabokra vagdossuk, marcangoljuk őket (A megmaradt hús alaplét tegyük félre, mert még szükségünk lesz rá!) Ha jól megfőztük a húsokat, akkor ez szinte magától megy. A kívánatos állag szinte már pép-szerű.
3.) Fogjunk egy serpenyőt, amiben egy kevés olajat forrósítunk, majd megdinszteljük rajta a finomra vágott vöröshagymát. Dobjuk rá a csirkét is, forgassuk össze, kóstoljuk meg, fűszerezzük, adjunk hozzá fokhagymát ízlés szerint. Zárjuk el a tüzet alatta.
4.) Várjuk meg amíg kihűl a ragu, majd nyomjuk bele a 2 tubus Kemping sajtot, és jól keverjük össze. Tegyük félre.
5.) Lássunk neki a tészta meggyúrásához; Fontos, hogy a fenti hozzávalókat  ugyan azzal a kis méretű kávés bögrével mérjük ki, hogy az arányokat tartani tudjuk! Tegyük őket egy nagyobb tálba. Most fogjuk a korábban félrerakott hús alaplevet felhasználni, víz helyett. Kevergessük a masszát, ha már nem megy, akkor a kezünkkel gyúrjuk tovább. Egy olyan állagú tésztát kell kapjunk, ami nem ragad, és rugalmas. Esetleg adjunk még hozzá vizet, vagy lisztet.
6.) Most jön a coxinha-k megtöltése, ami a legkényesebb művelet a receptben. Vegyünk egy kis darab tésztát, majd lapítsuk ki egész vékonyra, de annyira nem hogy átszakadjon (1.kép). Egy púpozott evőkanálnyi tölteléket tegyünk a közepére (2.kép), majd hajtsuk össze, mint egy kis batyut (3.kép). A csücskét nyomkodjuk össze, esetleg ott be is vizezhetjük, ha nem tapad össze rendesen. Csepp alakúakat kell kapjunk (4.kép). Rájöttem arra, hogy a coxinhak-nak ebben, a csúcs részében, túl sok a tészta, és egyáltalán nem jut töltelék, úgyhogy azt csináltam, hogy egy határozott csavaró mozdulttal lecsippentettem a felesleges tésztát. A képen látszik, hogy kb. mekkora méretű és milyen alakú kroketteket kell hogy kapjunk. Járjunk el így, addig, amíg van még tésztánk, illetve töltelékünk.
7.)  Ez után már csak be kell őket panírozni, majd olajban kisütni; Mártsuk meg mindet a felvert tojásban, majd a prézliben. Ez után kicsit még után formázhatjuk őket, ekkor már sokkal könnyebb dolgunk is van velük.
8.) Forrósítsunk olajat, amiben kisütjük őket, de azért nem túl hirtelen, hadd legyen elég idejük alaposan átsülni. Akkor jók, ha szép aranyszínűek. Ekkor szedjük őket papírtörlőre.
9.) Itt már gyakorlatilag készen vannak a coxinha-k, de ha szeretnénk, akkor szószt is készíthetünk hozzájuk.
10.) Hámozzuk meg a mangót, vágjuk félbe, majd vagdossuk le a húst a magjáról. Robotgépben pépesítsük. Belereszelünk 1 gerezd fokhagymát, ízesítsük a curry-vel, frissen őrölt feketeborssal és sóval, majd keverjük krémesre a tejföllel.

Tipp: A már bepanírozott coxinha-kat egy zárható ételesben 1-2 napig eltarthatjuk, így mindig frissen süthetünk 1-1 adagot, vagy, esetleg le is fagyaszthatjuk őket, de akkor figyeljünk arra, hogy az egyes darabok közé kerüljön sütőpapír, különben összefagynak.


Jó étvágyat!

2012. március 15., csütörtök

Kényeztető Reggelik

-avagy Oeufs en cocotte, Pita melegszendvics és Tonhalas omlett-

Mindannyian ismerjük azt a nézetet, miszerint reggelire ehetünk bármit, amit csak megkívánunk, mert a szervezetünk a nap folyamán úgyis elégeti az ekkor bevitt kalóriákat. Nagyon remélem, hogy ezt tényleg így van, és nem fogja valami okostojás tudós megcáfolni, mert én ezt halálosan komolyan veszem, és őszintén megvallva, igazi reggeli lakomákat szoktam csapni. A fenti 3 remekmű sem említhető éppenséggel egy kategóriában a zabpehellyel és a natúr joghurttal... Na jó, azért annyira nem rossz a helyzet, éppen csak itt egy kis "fehér kenyér", ott egy kis "tejszín"... egy biztos, hogy egytől egyig igazi kényeztető finomságok :)



Tonhalas omlett

Egy klasszikus reggeli fogás, egy kicsit újszerű, mediterrán felfogásban.

Hozzávalók 2 személyre:

6 db tojás
1 dl tej
2 db tonhalkonzerv (természetes lében)
néhány szem olajbogyó
10 dkg reszelt füstöltsajt
1 EK olaj
só, bors

1.) A 6 db tojást és a tejet egy tálban felverjük. Borsozzuk, sózzuk (de csak mértékkel, mert a tonhal is sós, az olajbógyó meg főleg)
2.) Egy serpenyőben olajat forrósítunk, majd beleöntjük a felvert tojásokat. Közepes lángon sütjük 1-2 percig, majd rádobjuk és a tetején eloszlatjuk a lecsepegtetett tonhalat. A végén rákerül a sajt és néhány szem olajbogyó.
3.) Ha megpirult az alja, a tetejére pedig szépen ráolvadt a sajt, egy lapáttal felezzük el, majd csúsztassuk át őket egy-egy tányérra.
4.) Friss péksüteménnyel, zöldségekkel tálaljuk


Pita melegszendvics

Azt hiszem ez teljes mértékben az én találmányom, amit igazából a szükség szült, ugyanis egyik reggel történt, hogy nagyon megkívántam egy finom melegszendvicset, csak éppen kenyér nem volt hozzá... annélkül meg elég nehéz elkészíteni, gondoltam, de ekkor felfedeztem egy csomag pitát a kamrában, és már meg is született a forradalmi ötletem, a "pita melegszendvics"... talán szabadalmaztatnom kéne, de én inkább most megosztom a receptjét Veletek! :)


Hozzávalók 2 db szendvicshez (1 személyre elég.... maximum :)

1 db pitakenyér
6 szelet sonka
6 vékony szelet sajt (esetleg lapsajt)
vajkrém (Philadelphia)
paradicsom

1.) Először fogok egy pita kenyeret, majd félbevágom, aztán mindkét felében kialakítok egy-egy „zsebet”, mint ahogy a gyrosnál szokás. Az egész receptben ez az egy művelet okozhat némi nehézséget, mert eléggé figyelni kell arra, hogy ne lyukasszuk ki sehol, mert akkor ott kifolyik a sajt. Ez néha nekem sem sikerül, de azért semmi esetre sem kell kidobni egy „elrontott” darabot, nyugodtan folytassuk csak tovább!
2.) Kenjük meg a belsejét körbe vajkrémmel, dugjuk bele a sajt és a sonka szeleteket (én jó sokat szoktam beletenni). Egy serpenyőben süssük meg mind a két oldalát, úgy hogy a tetejére nehezék gyanánt tegyünk egy tányért, azért, hogy lelapítsa, így könnyebb lesz majd harapni. Amikor szépen megpirult, készen is van.
3.) Fogyasszuk ketchuppal, vagy friss zöldséggel, pont úgy, ahogy a melegszendvicset is szoktuk enni.



Oeufs en cocotte

Ez egy nagyon finom és különleges reggeli, talán az gyik "legelegánsabb" amit csak ismerek...na jó, a kaviár és a füstöltlazac után... :) Én mindenesetre hétvégén készíteném és kötelezően ágyban fogyasztanám el, egy darab friss baguettet tunkolva a krémeses folyós sárgájába... mmmm, de dekadens :)


Hozzávalók 4 adaghoz (kb. 2 személyre):

4 db tojás
25 dkg zöldspárga (télen használhatunk konzervet is, ez főzést már nem igényel)
1/2 citrom
1 csipet cukor
1 csomag újhagyma
10 dkg vaj
1-1,5 dl főzőtejszín
olivaolaj
só, bors

1.) Először tisztítsuk meg a spárgát, majd sós, cukros, citromos vízben főzzük félpuhára.
2.) Itassuk le a vizet róluk, majd aprítsuk őket falatnyi darabkákra.
3.) Fonnyasszuk meg a felkarikázott újhagymákat a vajon. Dobjuk rá a spárgát is, sózzuk, borsozzuk.
4.) Most szükségünk lesz 4 db kerámia, vagy hőálló üvegtálkára (olyan kicsik, amikben a szuflét, ill. felfújtat szokás sütni) Ezekben oszlassuk el a vajas, hagymás spárgaragut.
5.) Egyenként üssük fel a tojásokat egy bögrébe, majd óvatosan csúsztassuk át őket (egy bögrébe 1 db tojás kerüljön!) a tálkákba, úgy, hogy egyben maradjanak.
6.) Ez után mindnek a tetejére kerül 2-3 evőkanál tejszín, azért, hogy megóvjuk a tojásokat sütés közben a közvetlen sugárzó hőtől, így azok krémesen lágyak maradnak.
7.) Vegyünk egy tepsit, amibe óvatosan belehelyezzük a tálkákat, majd öntsük fel a tálkák feléig lobogva FORRÓ vízzel. 200 fokos sütőben 10 perc alatt készre sütjük őket.
8.) Friss baguette-el tálaljuk

Jó étvágyat!