2012. október 19., péntek

Céklás Minimuffin

Bevezetés gyanánt íme egy kis kiokosító a cékla jótékony hatásairól, aki esetleg nem tudott volna róla, hogy talán a legegészségesebb dolog, amit csak magunkhoz vehetünk táplálék formájában:

"Szóval, a céklának igen magas a kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, kén, A-, B- és C-vitamin tartalma. Vérszaporítóként él a köztudatban, bár semmivel sem tartalmaz több vasat, mint növénytársai. Az állítás viszont mégis igaz, ugyanis a céklából tudja szervezeted legjobban hasznosítani a nélkülözhetetlen elemet. A vér vörös vérsejtjei alkalmazzák a vastartalmát. Káliumtartalmának köszönhetően fogyasztásával növekszik az állóképesség, növekednek az izmok, felgyorsul a nyirokmirigyek munkája. Kálium tartalma hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, míg a cholin kitűnő tisztító anyag a májnak, a vesének és a húgyhólyagnak, és serkentőleg hat a test nyirokmirigyeinek munkájára. A cékla jó hatással van az emésztésre, a gyomor és a belek munkájára. Menstruációs panaszok esetén, vagy változó kor közeledtével is ajánlott a fogyasztása. Hatékonyan lép fel a rosszindulatú daganatokkal szemben is. A cékla nagy mennyiségben tartalmaz jó vízkötő képességű pektint.
A cékla kiváló vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere folyamatait. Egyes vizsgálatok szerint megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását is.
Számos vizsgálat bebizonyította, hogy a céklalé segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért bizonyos helyeken kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység esetén. Jelentős szerepe van a méregtelenítésben, és egyensúlyban tartja a szervezet sav-bázis egyensúlyát. Rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulhat. A céklában található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek, és várandós anyák is bátran fogyaszthatják." (www.femina.hu)


Még egy érdekes információt találtam a neten a témával kapcsolatban, mégpedig, hogy a népi hagyomány szerint Nagy Károly annyira bízott a cékla gyógyhatásában, hogy rendeletben szabályozta annak termesztését... azt nem tudni, hogy ez a story igaz-e vagy sem, de hogy ha megkóstolta volna ezeket az isteni kis minimuffinokat, mind egy szálig befalja, az biztos! :)
Ennek fényében készítsétek minél többször, és az is nyugodtan kipróbálhatja, aki esetleg nem szereti a céklát (gyerekek, finnyás férjek stb... ) Nem kell attól félni, hogy a savanyúságra fog emlékeztetni, ugyanis azt a jellegzetes "cékla ízt" szinte alig lehet érezni benne, sőt lefogadom, hogy ha nem hívjuk fel a figyelmet arra, hogy mit is eszik éppen a delikvens, fel se fog neki tűnni azon kívül más, hogy egy finom süteményt majszol éppen, ami ráadásul még szép lila is :)



Hozzávalók 50 db minimuffinhoz (ami ~16 db normál méretűnek felel meg):

~60 dkg cékla (3 kicsi gumó, vagy 1 jó nagy)
20 dkg liszt
30 dkg barnacukor
2 egész tojás
~1 dl olivaolaj
1 vaníliarúd kikapart magjai, vagy vaníliakivonat
1 csomag sütőpor (12 g)
2 marék dió (durvára törve)

a tetejükre:
3 EK baracklekvár
100 g cukrozott, darált dió (én ehhez a bolti "cukrozott diótöltelék" névre hallgató csodát használtam, tökéletes e célra)
néhány szem dió

1.) Egy konyhai robotgépben aprítsuk össze a meghámozott céklát.
Egy személyes megjegyzés: Azt, hogy pusztakézzel reszeljen céklát valaki, csak annak ajánlom, aki lilán szeretné eltölteni az elkövetkezendő néhány napot :)
Ha nincs a konyhánkban robotgép, akkor mindenképpen húzzunk gumikesztyűt reszelés előtt!
2.) Mérjük ki a többi hozzávalót, zúzzuk össze a diót (én ezt egy mozsárban tettem meg), majd egy nagy tálban keverjük ki a céklás tésztamasszát.
3.) Én szilikonos muffinformákat használtam, ezekben a legegyszerűbb megsütni, de muffinpapírban is tökéletes. Nagyjából a formák háromnegyedéig töltsük a tésztát.
4.) Előmelegített sütőbe toljuk őket és 190 fokon kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha kicsit megpirul a tetejük, ill. az oldaluk, de a fogpiszkáló teszttel a legkönnyebb megállapítani, hogy megsültek-e: vegyünk ki egy darabot és szúrjunk egy fogpiszkálót a közepébe. Ha tiszta marad, kész, ha ragacsos, süssük még!
5.) Vegyük ki és hagyjuk hűlni. Addig keverjük ki a mázat a tetejére, egy kis tálkában 3 EK baracklekvárból és ugyanannyi vízből, majd az egészet melegítsük meg (mikroban is lehet).
6.) A langyos muffinok egy kis nyomkodás után könnyen kijönnek a szilikonos formából. Egyenként mártsuk meg a tetejüket a baracklekvárban, majd helyezzünk egy-egy diószemet mindre, végül jól szórjuk meg őket a darált dióval.

Ezzel el is készültek a Céklás Minimuffinok,

Jó étvágyat!


2012. október 15., hétfő

B-Vitamin Család



B1 Vitamin

Más néven Tiamin. A szénhidrátok lebontásában játszik elengedhetetlen szerepet, hiányában az energia nem tud hasznosulni, illetve a méreganyagok is könnyebben felhalmozódnak. Tiamin-hiány elsősorban az egyoldalú diétát folytatók, az alkoholisták és az idősek körében a leggyakoribb.

Amiben előfordul:
-Hántolatlan rizs és gabona: Teljes értékkel csak ilyen formában rendelkeznek ezek az élelmiszerek, mivel a hántolás során csupán a keményítő tartalmuk marad meg, míg a tápanyaggal teli héjuktól megszabadítják őket, így ezt mindenképpen kerülni kell és a hántolatlan, illetve teljes kiőrlésű gabonák (kenyerek) fogyasztását részesítsük előnyben!
-Hentesáruk, főleg a belsőségek (vese)
-Mogyoró, dió, tökmag, napraforgó mag
-Hüvelyesek
-Endívia saláta
-Élesztő

Mivel hőérzékeny vitamin (mint majdnem mindegyik) így lehetőleg ezeket az élelmiszereket nyersen fogyasszuk!

 
B2 Vitamin

Szintén közismert elnevezése a Riboflavin. A szervezet anyagcsere folyamataiban és a méregtelenítésben játszik jelentős szerepet. Hiányában kialakulhat vérszegénység, szaruhártya elhomályosodás, idegdegeneráció jelei mutatkozhatnak, a szemfehérje eressé válhat, a haj zsírossá és fénytelenné, míg a körmök pedig repedezetté válhatnak. Másik fontos feladat a szervezetben található antioxidánsok védelme, így közvetetten a fiatalság megőrzése és a rák elleni védekezés.
Terhes- és szoptatós nőknél, a hosszabb ideje diétázóknál, a kemoterápiás kezelést kapó személyeknél fordul elő a leggyakrabban a B2 vitaminhiány, illetve azoknál akik stresszes életet élnek. Megfelelő mennyiségű bevitel a cukorbetegeknél szintén nagyon fontos!
Felszívódását gátolja a dohányzás, a fogamzásgátlók szedése és a stresszes életmód!

Hiánytünetei: Fénykerülés, könnyezés, égő érzés és viszketés a szemekben, ajak és nyelv fájdalmai.

Felnőtteknek átlagosan napi 1,1-1,3 mg (ami kb. 2 tál teljes kiőrlésű gabonapehelyben már benne van),
Terheseknek 1,4 mg/nap és szoptatós anyukáknak 1,6 mg/nap, de napi 10 mg feletti fogyasztása viszont senkinek sem ajánlott (a vizelet sötétebbé válhat)!

Amiben előfordul:
-Tej, tejtermékek
-Zöldségek, főzelékek, hüvelyesek
-Tojás
-Csirkehús, vese és egyéb belsőségek
-Sörélesztő


B3 Vitamin

Más néven Niacin. Izületi problémák, gyulladások ellen hatásos, a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében, illetve lassításában játszik szerepet, a vércukorszint kontrollásáshoz fontos szerepe van. Áldásos hatásai közé tartozik még továbbá, hogy a vér koleszterin- és triglicerin szintjét csökkenti, így hatásosan léphetünk fel vele a szív és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. Ezen kívül még kedélyjavító, enyhíti a depressziót és álmatlanságot.
A fogamzásgátló tabletták szedése és a stressz növelik az igényét!
Napi átlagos adagja nőknek 15 mg, férfiaknak 18 mg, állapotos és szoptatós anyukáknak 17-20 mg, diétázóknak 16-20 mg, de a sportolók napi igénye akár 30-40 mg is lehet.
Túladagolása nem ismert.

Amiben előfordul:
-Hús, halak és máj
-Teljes kiőrlésű gabonák
-Zöldségek
-Tojás
   

B6 Vitamin

Rengeteg hasznos dolgot végez a szervezetünkben, többek között segít az izom és más szövetek felépítéséhez szükséges fehérjék képzésében, a fertőzések leküzdéséhez szükséges antitestek képzésében, a hemoglobin (vörösvértestek) előállításában, valamint bizonyos enzimek előállításában nélkülözhetetlen. Az egészséges bőr eléréséhez és az idegrendszer megfelelő működéséhez is segítséget nyújt a szervezetnek. Segíthet az epilepsziás rohamok leküzdésében, gyakoriságuk csökkentésében és a depresszió enyhítésében. Szerepe van a nemi hormonok egyensúlyban tartásában. Az oly sok nőt gyötrő premenstruációs szindróma ellen is hatékonyan léphetünk fel vele.

Felszívódását gátló tényezők:
Penicillin szedése, alkoholfogyasztás, dohányzás, fogamzásgátló tabletták szedése!

Az optimális napi mennyiség 50-200 mg, de egyszerre sose haladja meg a 100 mg-ot. 
Mivel a szervezetbe juttatása után 8 órával kiürül, így rendszeres bevitele ajánlatos, főleg 55 éven felettieknek és a vegetáriánusoknak.

Hiánytünetei:
ingerlékenység, stressz, idegesség, száraz, pikkelyes bőr, vérszegénység, gyulladt szemhéjak, premenstruációs szindróma.

Amiben előfordul
-Búzacsíra, búzakorpa-csíra
-Tőkehal
-Pulykahús, marhahús
-Kelbimbó
-Banán, mangó


B12 Vitamin 

Nagyobb dózisban növelheti az étvágyat, úgyhogy azért csak óvatosan vele... :) Emellett viszont az idegi és mentális egészség terén kifejtett jótékony hatása van, ezenkívül idegsejt védő hatással is bír. Enyhíti a depressziót és csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Elengedhetetlen a vörösvérsejtek újraképződéséhez.
Méregtelenít, a szervezetbe bekerülő cianidokat (dohányzás) megköti, semlegesíti. 
Bár hiánybetegsége csak hosszú idő alatt alakul ki, de vannak ezt felgyorsító tényezők, mint például a dohányzás, az alkoholizmus, és a vegetáriánus táplálkozás. Ez utóbbiak különösen veszélyeztetettek a B12 vitaminhiány kialakulásában, mivel kizárólag állati eredetű élelmiszerekben található meg. 
A legújabb kutatások szerint bizonyos rákfajták ellen is védelmet nyújthat, illetve a depresszió leküzdésében és az Alzheimer-kór és a Schlerosis-multiplex megelőzésében. A HIV-vírussal fertőzött embereknél az AIDS kialakulását késlelteti. Hangulatjavító hatással bír. 
Napi adagja 2,4-2 mg felnőtteknek, szoptatós nőknek és kismamáknak max. napi 12 mg a javasolt mennyiség. Mellékhatása nem ismert.

Amiben előfordul:

-Belsőségek
-Kagyló, szardínia, halak
-Tojás
-Sajt
 


Receptek, amik magas B-vitamin tartalommal rendelkeznek:

Aszaltparadicsommal és Kecskesajttal Töltött Csirkemell, Beaconbe Tekert Zöldbabcsokorral

Házi Müzliszelet Vörösáfonyával 

Aszaltparadicsommal és Kecskesajttal Töltött Csirkemell, Beaconbe Tekert Zöldbab Csokorral

Alapvetően a magas B-vitamin tartalom szellemében született meg ez az elég kiadós, de mégsem hizlaló fogás, telis-tele a kedvenceimmel, amik hál' Istennek még egytől egyig egészségesek is. A csirkemell az egyik legsoványabb húsfajta, és hát magas B-vitamin tartalma mellett a benne található fehérje mennyisége miatt is gyakorlatilag korlátlan mennyiségben fogyasztható. A kecskesajt számos kedvező élettani hatással rendelkezik. A kecske teje több vitamint tartalmaz, és könnyebben emészthető, mint a tehéntej. A kalcium, magnézium és foszfor aránya és felszívódási képessége kiváló. Vastartalma háromszorosa a tehéntejének. Nem is beszélve a finom, karakteres ízéről. Csodásan harmonizál az aszaltparadicsommal és a többi hozzávalóval. Bizonyítottan rákmegelőző hatással bír, napi egy-két szem elfogyasztása mindenképpen ajánlott. A zöldbabot nem igazán magyaráznám hosszasabban, mindenki teljes mértékben tisztába van vele, hogy az egyik legegészségesebb, rostban gazdag zöldségünk. Ami még a tányérra került, az egy pici sali ami nélkül ritkán hagyja el nálam tányér a konyhát. Endíviából és madársalátából, valamint pár szem aszaltpariból állt, egy leheletnyi balzsamecettel meglocsolva.



Hozzávalók 4 személyre: 

4 db csirkemell
10 dkg kecskesajt
8 szem aszlatparadicsom (olajban)
500 g zöldbab (mirelit is lehet, de ne a vágottat vegyük, hanem a hosszúkás fajtából) 
8-10 szelet beacon 
olivaolaj a sütéshez
fűszerek: tengeri só, frissen őrölt feketebors, szárított bazsalikom, esetleg oregánó

1.) Készítsük elő a csirkemelleket, mossuk meg őket, majd itassuk fel a vizet róluk. 
2.) Vágjunk egy-egy zsebet a mellek belsejébe, akkorát, hogy megtudjuk őket tölteni, de ne lyukasszuk teljesen át.
3.) Aprítsuk össze a kecskesajtot és az aszaltparit, szórjuk meg a fűszerekkel, majd egy kiskanál segítségével (vagy leginkább amivel tudjuk) töltsünk mindegyik csirkemellbe annyit, mennyi beléjük fér. 
4.) Tűzzük össze a nyílást fogpiszkálókkal, vagy hústűkkel, akár többel is, a lényeg, hogy sütés közben ne jöjjön ki a töltelék. 
Egy személyes jótanács: számoljátok meg, hogy egy husiba pontosan hány db fogpiszkáló került, mert sütés után már elég nehéz észrevenni őket és az meglehetősen kellemetlen, ha bennük marad néhány.
5.) Sózzuk, borsozzuk a husikat, majd egy kevés olivaolajon LEFEDVE, lassú tűzön, alaposan süssük át őket. Ha kész, húzgáljuk ki a fogpiszkálókat, ill. hústűket!
6.) A zöldbabot főzzük 10 percig bő, sós vízben, majd szűrjük le.
7.) Fogjunk össze kb. 8 zöldbab szálat, majd szorosan csavarjuk őket körül egy-egy beacon szelettel. Ha nem akar úgy maradni, akkor megtűzhetjük ezeket is fogpiszkálóval, de ez igazából szükségtelen, mivel, a beacon teljesen rásül a zöldbabcsokrokat, azokat egyben tartva.
8.) Egy kevés olivaolajon pirítsuk néhány percig, közben forgassuk, hogy a szalonna mindenhol szépen megpiruljon.
9.) Srégen vágjuk a csirkemelleket félbe, fejenként 2 zöldbabcsokorral tálalva helyezzük el ízlésesen a tányérokon.

Jó étvágyat!



 

Házi Müzliszelet Vörösáfonyával

A minap elolvastam egy általam eddig egészségesnek gondolt müzliszelet csomagolásán a hozzávalók listáját...hát nem kellett volna...vagy inkább mégis, mert így legalább fény derült a szomorú igazságra, annyira mégsem egészséges, mint azt gondoltam. Nagyon magas a cukor- és zsírtartalma és bizony tartósítják is. Én egy olyan szeletet képzeltem el, amiben csak méz van (cukor zéró!) és sok aszalt vörösáfonya, mivel nagyon szeretem és igazi kis csodabogyó, annyi vitamin, ásványi anyag és antioxidáns található benne! Nőknek különösen ajánlott rendszeres, napi fogyasztása. Nem is volt nehéz elkészíteni és isteni finom lett -sokkal jobb, mint a bolti- úgyhogy én ezennel rá is szoktam a házi müzliszeletre...pont :)



Hozzávalók 10 szelethez:

250 g zabpehely, vagy biomüzli
200 g méz
2 EK baracklekvár (esetleg áfonya)
1-1 marék mandula, földimogyoró, dió, szezámmag, vagy bármilyen csonthéjas, amit szeretünk
(legalább) 1 marék aszalt vörösáfonya

Ezen kívül kerülhet még bele mazsola (én azt nem szeretem), kókuszreszelék, fahéj, egyéb aszalt gyümi, stb... sok minden...

1.) Elkészítése nagyon egyszerű; öntsük egy lábosba a mézet, majd kezdjük hevíteni, de csak amíg teljesen folyékony nem lesz. Ekkor vegyük le a tűzről, keverjük el benne a többi hozzávalót, majd fogjunk egy közepes nagyságú tepsit, tegyünk bele sütőpapírt és nyomkodjuk bele a ragacsos masszát (kb. 1,5-2 cm vastagságú legyen).
2.) Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, majd süssük 15-20 percig. Akkor jó, amikor látjuk, hogy bugyborékolva forr a masszában a méz és picit megpirult a teteje. Ekkor vegyük ki, majd hagyjuk teljesen kihűlni, megdermedni.
3.) Óvatosan emeljük ki a tepsiből, fordítsuk fejjel lefelé, majd húzzuk le róla a sütőpapírt. Aprítsuk fel akkora darabokra, amilyenre a müzliszeleteket szokás.

Egy zárható tetejű ételesben 1 hétig is eltarthatjuk.

Jó étvágyat!