2011. október 30., vasárnap

Üdvözlet





 

 

Azt hiszem, a névválasztás pontosan kifejezi azt, amit én a főzésről, és magáról az evésről gondolok. Hiszen nincs semmi ehhez fogható a világon, ami ilyen erőteljesen hatna egyszerre mind az 5 érzékszervünkre, mint amikor elkészítünk egy ételt. Rögtön eszembe jut a kedvenc házi majonézem íze, az ünnepi fogások látványa, az éppen sülő, az egész lakást bejáró csokiszuflé ínycsiklandó illata, a sült hús vidám sercegése, és az érzés, amikor a saját két kezemmel gyúrok meg egy tésztát. Ízlelés, látás, szaglás, hallás és tapintás. Mert igen, a főzés művészete egy minden érzékszervünkre ható, pozitív energiákkal feltöltő, élvezetes, szintet már-már erotikus kaland. Számomra a főzés, az étel elkészítése, majd elfogyasztása nem csupán a szükségleteink kielégítésére szolgáló cselekmény, hanem művészet, sőt csoda. Annak a csodája, hogy alkotok valamit, hogy a nyers alapanyagokból ételt teszek az asztalra, amit aztán én és mások boldogan, jóízűen elfogyasztunk. Mert a főzés igenis varázslat, és máshogy nekilátni nem is lehet... nem érdemes!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése