2012. augusztus 12., vasárnap

Fondant Rózsák

Ki ne szeretett volna gyermekkorában gyurmázni? Csakhogy, mert ez ugyan az, csak éppen az alapanyagában különböző. Nem kell hozzá más, csak egy kis fondant alapmassza és néhány csepp piros ételfesték. Az így készítette rózsákkal dekorálhatunk tortákat, vagy bármely ünnepi sütemény dísze lehet.
A legkönnyebb a rózsabimbót elkészíteni, az alábbi technikát követve. Jó szórakozást! :)Hozzávalók:

Egy zacskó Dr Oetker nyújtható cukormáz por
néhány csepp piros ételfesték (az esetben, ha rózsaszín rózsákat szeretnénk)

Egy ilyen zacskónyi porból nagyon sok masszát kapunk, amiből aztán nagyon sok rózsát készíthetünk, talán többet is a kelleténél, úgyhogy először csak a felét készítsük el, a zacskón található útmutató szerint! Akkor tudunk jól dolgozni a masszával, ha nem ragad, de jól gyúrható. Színezzük az ételfestékkel, de ennek az adagolása tényleg csak cseppekben mérhető! Esetleg készíthetünk többféle árnyalatú rózsát is, kezdve a legvilágosabbal és mindig egy piros színezéket a masszához keverve haladhatunk a sötétebb felé.
Porcukrozzunk be egy nyújtódeszkát, majd kezdhetjük a munkát;

(Fontos, hogy próbáljunk minél gyorsabban dolgozni, mert nagyon hamar kiszárad a fondant massza!)

1.) Csippentsünk le egy kis darabka masszát és formázzunk belőle egy dundi kukacot.
2.) Ez után a kisujjunk körme segítségével alakítsunk ki egy pici mélyedést az egyik végében. Ettől az apró részlettől még élethűbb lesz a rózsánk. Tegyük félre ezt a darabot.
3.) Most fogjunk egy nagyobb darabka fondantot, sodorjunk hosszú kígyót belőle és aztán nyomkodjuk egész vékonyra. Ha túl híg a massza, akkor kicsit gyúrjuk át a porcukros deszkán, ha viszont berepedezik, akkor vizes kézzel gyúrjuk át!
4.) Tekerjük az előbb már elkészített kukacka köré a hosszú részt, ahol elfogy, ott kicsit nyomkodjuk oda, nehogy letekeredjen.
5.) Ismételjük meg az előbbi műveletet addig, amíg nem kapunk kellően nagy rózsabimbót.
6.) Végül a virág tövénél fogjuk és egy határozott csavaró mozdulattal lecsippentsük le a felesleget, majd kis formázás után tegyük félre száradni.

Készíthetjük úgy is, hogy egy rózsabimbón belül, különböző színárnyalatú masszákat használunk, vagy akár kísérletezhetünk más alakú virágokkal is, formázhatunk belőle különböző méretű gömböket, ennek már csak a fantáziánk szabhat határt :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése