2012. augusztus 22., szerda

Reform Pulykapörkölt Kölessel

Az összes létező húsfajtából az én személyes kedvencem a pulykacomb filé. Nem csak azért, mert egészséges választás, hanem azért is, mert annak ellenére, hogy egyáltalán nem zsíros, megfelelően elkészítve mégis nagyon szaftos és porhanyós tud lenni. Igazi univerzális étel, a rántotthústól a pörköltig, szinte mindenféle felhasználási módozathoz kiválóan alkalmas. Én, ha pörköltet készítek, akkor csakis ez jöhet szóba. Aki pedig nem próbálta még, sürgősen tegye meg! :)
A köles köretre pusztán egészségügyi (vagy inkább hiúsági) szempontból szoktam rá, ugyanis rendkívül kedvező élettani hatásokat gyakorol a szervezetre. Többek között lúgosít, nagyon tápláló, az egyik legegészségesebb gabonaféle. A rizs és tarhonya tökéletesen helyettesíthető vele, és az íz egyáltalán nem rossz, sőt!



Hozzávalók (legalább) 4 személyre:

1,5 kg bőr nélküli pulykacombfilé
4 nagy fej vöröshagyma (nagyon fontos, ez a pörkölt lelke!!!)
3 púpozott EK pirospaprika
3 EK paprikakrém (ízlés szerint lehet csípős is)
1 db paradicsom
1 db paprika
növényi olaj (oliva-, vagy szőlőmagolaj)
1 TK só
1 bögre hántolt köles
tejföl és petrezselyem (a tálaláshoz)

1.) Vágjuk a vöröshagymát apró kockákra, tegyük fel kevés olajon, kis lángon dinsztelődni.
2.) Addig készítsük elő a húst; amit megmosunk, megtörölgetünk, majd kis falatnyi kockákra vágunk.
3.) Húzzuk a mostanra már kissé megpirult, üveges hagymát a tűzről, szórjuk rá a pirospaprikát, a paprika krémet és jól keverjük el. Dobjuk rá a húskockákat, és forgassuk a hagymás, pirospaprikás alappal össze.
4.) Öntsük fel kb. 2 dl vízzel (de NE TÖBBEL, mert sok levet fog ereszteni!)
5.) Tegyünk rá fedőt, de csak addig, míg rotyogni nem kezd. Ekkor távolítsuk el róla és kis lángon hagyjuk főni legalább 1-1,5 órát.
6.) Akkor készült el, amikor egész omlós a hús és a szaftja pedig jó sűrű.
7.) A köles körethez mossunk meg egy bögrényi kölest, amit a csomagolásán található útmutató szerint megfőzünk, úgy, mintha csak rizst készítenénk. Általában másfélszeres mennyiségű sós vízzel kell felönteni és addig főzni, míg el nem fől róla.
Ezzel el is készült a reformpörköltünk, fogyasszuk sovány tejföllel és valami finom savanyúsággal.

Jó étvágyat!










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése