2012. november 1., csütörtök

Chilis-Fűszeres Sütőtök, Kecskesajtos Mártogatóval

Az alábbi recept a jól ismert őszi klasszikusnak, a sült töknek egy kicsit felturbózott változata, aminek elkészítése nagyon nem is jár több macerával. Hihetetlen, hogy 1-2 jól eltalált fűszer egészen új dimenziókba képes emelni még a legegyszerűbb, egyetlen egy hozzávalóból álló ételt is. Egy kis tálka mártogatóssal tálalva pedig egy sokkal összetettebb ízvilágú, egy könnyű vacsorának is beillő fogást kapunk. Szívből ajánlom Mindenkinek, hogy legalább egyszer próbálja ki a sütőtököt ilyen módon elkészítve is! Nálunk idén biztosan ez lesz a sláger :)



Hozzávalók 2 személyre:

1 kisebb kanadai sütőtök (vagy egy nagyobb fele)
2 TK koriandermag
1 csapott TK őrölt fahéj
1 csapott TK őrölt szerecsendió
1 csipet szárított chili paprika (ízlés szerint, annak függvényében, ki mennyire szereti a csípőset)
3-4 EK olivaolaj

egy kis csokor korianderzöld

a mártogatóhoz:
 10 dkg kecskesajt
egy kis poharas tejföl

1.) Először egy megmosott sütőtököt nagyobb darabokra felaprítunk
2.) Egy mozsárban összetörjük a fűszereket, majd olivaolajjal elkeverjük.
3.) Egy kisebb jénai tálba, vagy peremes tepsibe tesszük a tökdarabkákat, a héjukkal lefelé, majd rácsurgatjuk a fűszeres olajat. A kezünkkel szépen eloszlatjuk, hogy mindenhova egyenletesen jusson.
4.) 180 fokos, hőlégkeveréses sütőben kb.30-40 perc alatt puhára sütjük. Ez idő alatt a fűszeres kéreg szépen rásül a tökök tetejére.
5.) A mártogatóshoz egyszerűen csak törjük össze a kecskesajtot, majd egy csipet bors hozzáadásával keverjük el a tejföllel.
6.) A sült tököt szórjuk meg frissen aprított korianderzölddel és a mártogatóssal tálaljuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése