Avagy a híres "Buouillon de poulet"... ha esetleg eddig nem tudtátok volna :)
1.) A tyúkot megtisztítjuk, előkészítjük, megnézzük, hogy a
begye benne maradt-e, ha igen, ezt kivágjuk! Ugyanígy teszünk a zsírzójával is
(ez a püspökfalat tetején található) Tok, szőrszál nem maradjon benne. Ezeket
kiszedjük, az utóbbit leperzseljük. Ha a tyúkot leforrázzuk, úgy tovább tud a
levesünk elállni.
2.) Hideg vízben feltesszük főni
3.) Beletesszük a forrázott marhacsontot is
4.) Letisztítjuk a habot a víz felszínéről, majd takarékra
vesszük.
5.) Bezöldségeljük: sárgarépa, fehérrépa, zellergumó,
zellerszár, karalábé, gombaszár, paprika, paradicsom, petrezselyem szára,
kelkáposzta, vöröshagyma, fokhagyma. Fűszerezése: tealabdába teszünk fekete szemesborsot + só + egy csipet szerecsendió
6.) Addig főzzük, míg szépen meg nem puhul a husi (~2-3 óra), de ne
főzzük túl sem!
7.) Kiszedjük a zöldségeket, a húsokat, majd a levét
leszűrjük.
Egy szakács trükk, ha a levesünk nem kellőképpen sárga, de nem akarunk se vegetát, leveskockát stb. használni, akkor a következő a teendő:
Egy serpenyőben kevés cukrot karamellizálunk, majdnem feketére, amit aztán felöntünk egy kevés levessel és felfőzzük. Ezt az úgynevezett "ártalmatlan ételszínezéket" adjuk a leveshez, amitől szép aranysárga színben fog tündökölni és állítólag ettől egyáltalán nem lesz sem.
8.) Tálalása:
-Adag tálalás: ¼ tyúk + finommetélt + a benne főtt zöldségekből
batonra (0,5x0,5x3 cm-es hasáb), vagy metéltre vágva.
-Húsleves csészében: A húst a csontról lefejtjük, metéltre
vágjuk, ebből valamennyi + tészta + kevés zöldség
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése