2012. november 28., szerda

Tyúkhúsleves, ahogy az iskolában tanítják


Avagy a híres "Buouillon de poulet"... ha esetleg eddig nem tudtátok volna :)





1.) A tyúkot megtisztítjuk, előkészítjük, megnézzük, hogy a begye benne maradt-e, ha igen, ezt kivágjuk! Ugyanígy teszünk a zsírzójával is (ez a püspökfalat tetején található) Tok, szőrszál nem maradjon benne. Ezeket kiszedjük, az utóbbit leperzseljük. Ha a tyúkot leforrázzuk, úgy tovább tud a levesünk elállni.

2.) Hideg vízben feltesszük főni

3.) Beletesszük a forrázott marhacsontot is

4.) Letisztítjuk a habot a víz felszínéről, majd takarékra vesszük.

5.) Bezöldségeljük: sárgarépa, fehérrépa, zellergumó, zellerszár, karalábé, gombaszár, paprika, paradicsom, petrezselyem szára, kelkáposzta, vöröshagyma, fokhagyma. Fűszerezése: tealabdába teszünk fekete szemesborsot + só + egy csipet szerecsendió 

6.) Addig főzzük, míg szépen meg nem puhul a husi (~2-3 óra), de ne főzzük túl sem!

7.) Kiszedjük a zöldségeket, a húsokat, majd a levét leszűrjük.

Egy szakács trükk, ha a levesünk nem kellőképpen sárga, de nem akarunk se vegetát, leveskockát stb. használni, akkor a következő a teendő:
Egy serpenyőben kevés cukrot karamellizálunk, majdnem feketére, amit aztán felöntünk egy kevés levessel és felfőzzük. Ezt az úgynevezett "ártalmatlan ételszínezéket" adjuk a leveshez, amitől szép aranysárga színben fog tündökölni és állítólag ettől egyáltalán nem lesz sem.

 8.) Tálalása:

-Adag tálalás: ¼ tyúk + finommetélt + a benne főtt zöldségekből batonra (0,5x0,5x3 cm-es hasáb), vagy metéltre vágva.
-Húsleves csészében: A húst a csontról lefejtjük, metéltre vágjuk, ebből valamennyi + tészta + kevés zöldség

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése