2012. december 9., vasárnap

Burgonyás Rétes

Burgonyás rétes... egy rendhagyó köret, sülthúsok vagy raguk mellé, de akár csak úgy önmagában majszolva is tökéletes finomságnak bizonyul. Én még Márton-napkor, a liba mellé tálaltam és egyszerűen mindenki imádta, így evidens volt, hogy felkerül ide a blogra, és íme, már itt is van :)



 

Néhány tipp és praktikus jótanács, ha réteslappal dolgozik az ember:

- Az első és legfontosabb, hogy minél gyorsabban dolgozzunk, mert az a fránya réteslap igen kényes jószág, percek alatt képes kiszáradni, utána meg már csak törik össze-vissza.
- Érdemes vizes kézzel hozzányúlni, ha a feltekerésre kerül a sor, így kisebb az esély arra, hogy berepedjen, vagy töredezzen.
- Ha már a kezdetekkor egy konyharuhára terítjük rá a lapokat, majd pedig ennek segítségével kezdjük el a feltekerést, az nagyban megkönnyítheti a munkánkat.
- Miután kicsomagoltuk a réteslapokat, vigyázzunk, mert mindig 1 vagy 2 réteg papírba van becsomagolva, aminek mind állaga, mind a színe is egészen hasonlatos a réteslapéhoz, tehát azzal könnyen összekeverhető! Ezt vegyük le róla és azonnal dobjuk is ki, nehogy a későbbiekben véletlenül a kezünk ügyébe akadjon!
- Ha megkezdtünk egy csomaggal, akkor érdemes az egészet felhasználni, mert nem tudjuk úgy visszacsomagolni, hogy ne száradjon ki, akkor pedig aztán dobhatjuk is a kukába!


Hozzávalók 4 rétesehez (kb. 8 személyre)

1 kg burgonya
1 csomag réteslap
1 nagy fej vöröshagyma
40 dkg maragarin + további ~5-10 dkg a réteslapok kenegetéséhez
3-4 tojássárgája
3 púpozott EK pirospaprika
só, őrölt bors

Bár nagyon egyszerű elkészíteni, azért a rétes feltekerésénél mindenkiben támadhat némi bizonytalanság, így ezt megelőzendő, "lépésről-lépésre" fényképekkel is dokumentáltam a folyamatot.



1.) A megmosott-meghámozott krumplikat kockákra vágjuk, majd Vegetás vízben majdnem teljesen puhára főzzük. Levesszük a tűzről és óvatosan leöntjük róla a főzővizet.
2.) Egy serpenyőben, kevés vajon megpirítjuk a finomra aprított vöröshagymát, majd rádobjuk a burgonya kockákat. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a maradék margarint is, amivel aztán szépen lepirítjuk a krumplinkat. Ha egy lapos fakanállal kevergetjük, folyamatosan összeforgatjuk, akkor nem ég le és kellőképpen össze is törjük.
3.) Szórjuk meg pirospaprikával, kóstoljuk meg, ízesítsük után, ha szükséges.
4.) Tiszta munkafelületre terítsünk ki egy réteslapot, kenjük meg kevés olvad margarinnal, majd fektessünk rá még egyet (tehát 1 réteshez 2 réteslapot használunk fel)
5.) Egyenletesen oszlassuk el a krumplis tölteléket, úgy, hogy a réteslap két szélén kihagyunk egy-egy 5 cm-es sávot, illetve a tetején is! (Egyébként ez jól látszik a képen is) Azokat a részeket, ahol nincs töltelék, szintén kenjünk meg olvadt margarinnal.
6.) Jól nyomkodjuk rá a tölteléket, ezzel is tovább törve a burgonyát, majd kezdjük el feltekerni, jó szorosan, annál a végénél kezdve, ahol a töltelék van. A rétesek 2 végét hajtsuk maguk alá.
7.) Óvatosan helyezzük át egy sütőpapírral borított tepsire őket, majd kenjük meg a tetejüket és az oldalukat tojássárgával.
8.) Előmelegített sütőben, 200 fokon, kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük.
9.) Hagyjuk kissé kihűlni, majd szeleteljük és tálaljuk.

Egyébként még azt is el tudom képzelni, hogy tálalásnál egy kevés tejfölt teszünk a tetejére, majd legközelebb kipróbálom...

Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése