2012. február 21., kedd

Guacamole (avokádókrém)

Bennem még ma sem tisztázódott le teljesen, hogy az avokádó akkor most zöldség, vagy gyümölcs (állítólag az), vagy kifiaborja... egy biztos, nem hús, tehát böjtölők, vegetáriánusok, figyelem! Szintén tény, hogy az egyik legértékesebb természetes zsiradékunk. Rendkívülien kedvező élettani hatásai miatt mindennapos fogyasztása mindenki számára javasolt, sőt ajánlott. Rengeteg káliumot tartalmaz, kalciumot, magnéziumot, valamint több mint tízféle vitamint (főként B, C, D, E) és vagy húszféle ásványt tartalmaz, közöttük az A-vitamin elő vitaminját, a karotint is. Jelentős mennyiségű foszfor, vas, és nátrium található benne. Olaja összetételében az olívaolajhoz hasonló, magas vitamin-, és ásványianyag-tartalmú. Ránctalanító, táplálja, puhítja és megfiatalítja a száraz, vízhiányos, öregedő bőrt (Áldja meg a Jóisten ezért az összes avokádót! :) Gazdag B6- és E-vitamin tartalma révén rendkívül hatásos hajápoló is. Olyannyira egészséges, hogy az arab országokban az avokádó a kisbaba első szilárd tápláléka.
Maga a guacamole, pedig nem más, mint az avokádóból készített krém. Közép-Amerikában és Kubában guacamol-nak nevezett pikáns étel. Különösen a mexikói-, és a tex-mex konyha kedvelt finomsága, főként a tortilla chips mellé mártogatósként tálalva, de pirítósra kenve is isteni! Kerüljük viszont a hipermarketek kínálta üveges avokádókrémeket, amit nem is mondok meg, hogy pontosan hol lehet megtalálni, nehogy még itt valaki kísértésbe essen... Ennek ugyanis semmi köze a tradicionális guacamolehoz. Néhány étteremben felszolgált, elhibázott változattal is találkoztam már... Sőt őszintén megvallva, kezdetben még én is "rosszul" készítettem el. Beleestem abba a hibába, hogy kihagytam belőle a koriandert, viszont cserébe turmixgépben jól összepépesítettem, de kérek mindenkit, hogy ezt NE TEGYE!
Szóval biztosan állíthatom, hogy hosszas kísérletezés (és néhány melléfogás) után végre megszületett az eddigi legfinomabb Guacamole receptem :)

Hozzávalók 4 adaghoz:
3 db érett avokádó * 
2 kisebb paradicsom (lehetőleg szilva paradicsom, ami egy kevésbé lédús fajta)
1 kis fej lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
4 EK tejföl
1 lime leve
1 marék összeaprított koriander levél
só, őrölt feketebor
*Amit az avokádó vásárlásról tudni kell:
A jó minőségű avokádó vásárlása nem is olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk...arra kell figyelnünk, hogy viszonylag kemények legyenek, de az ujjunkkal mégis betudjuk nyomni őket. Ekkor biztosak lehetünk benne, hogy belül viszont finom puha a húsuk, akár egy villával is összetörhető. Ilyet találni elég nehéz, a boltokban vagy túlérettek vagy kőkeményeket szoktak árulni. Aki életében találkozott már belül teljesen fás, vagy szinte elrághatatlanul kemény, íztelen avokádóval, az tudja miről beszélek.
Erre a problémára a megoldás a következő:

Válasszuk inkább az éretlenebb darabokat, hogy miért? Mert azok még mindig megérhetnek az otthonunkban, de erre egy kicsit azért rá kell segítenünk. Ehhez helyezzük az avokádókat egy tálba, és melléjük 1-2 darab érett banánt! Az ebből felszabaduló etiléngáz ugyanis olyan hatással van a gyümölcsökre, hogy azok maguktól érni kezdenek, néhány nap alatt szépen bepuhulnak és már ehetjük is őket.
1.) Egy kis fej lilahagymát vágjunk apró kockákra, a paradicsomot szintén. A koriandert aprítsuk finomra, és tegyük egy rozsdamentes acél-, vagy egy üveg tálba a hagymával és a paradicsommal együtt.
2.) Sózzuk, borsozzuk és facsarjuk rá a lime levét, majd reszeljük bele a fokhagymát.
3.) Vágjuk az avokádókat félbe, magját egy negyed fordulattal mozdítsuk ki a húsából. Nagyon könnyen kiemelhető. Utána egy kanállal járjuk körbe a héj alatt, hogy a húsa elváljon a héjától. Villával kell összetörni. Én ezt egy vágódeszkán szoktam megtenni, aztán átrakom a tálba, a többi hozzávalóhoz.
4.) Hozzáadjuk a tejfölt is és jó alaposan összekeverjük.
5.) Tálaláskor koriander levéllel díszítjük és tortilla chipsszel, vagy pirítóssal tálaljuk.
Egy tipp, ha esetleg maradna belőle (ami mondjuk nem valószínű:), csepegtessünk citromlevet a krém tetejére, fedjük le és úgy tegyük be a hűtőbe. Ezzel megakadályozzuk, hogy megbarnuljon a felszíne, ugyanis az avokádó oxidálódik, ha levegő éri, úgy, mint az alma. Ez ugyan az ízén nem ront, de a látványán annál inkább.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése