2012. március 15., csütörtök

Kényeztető Reggelik

-avagy Oeufs en cocotte, Pita melegszendvics és Tonhalas omlett-

Mindannyian ismerjük azt a nézetet, miszerint reggelire ehetünk bármit, amit csak megkívánunk, mert a szervezetünk a nap folyamán úgyis elégeti az ekkor bevitt kalóriákat. Nagyon remélem, hogy ezt tényleg így van, és nem fogja valami okostojás tudós megcáfolni, mert én ezt halálosan komolyan veszem, és őszintén megvallva, igazi reggeli lakomákat szoktam csapni. A fenti 3 remekmű sem említhető éppenséggel egy kategóriában a zabpehellyel és a natúr joghurttal... Na jó, azért annyira nem rossz a helyzet, éppen csak itt egy kis "fehér kenyér", ott egy kis "tejszín"... egy biztos, hogy egytől egyig igazi kényeztető finomságok :)



Tonhalas omlett

Egy klasszikus reggeli fogás, egy kicsit újszerű, mediterrán felfogásban.

Hozzávalók 2 személyre:

6 db tojás
1 dl tej
2 db tonhalkonzerv (természetes lében)
néhány szem olajbogyó
10 dkg reszelt füstöltsajt
1 EK olaj
só, bors

1.) A 6 db tojást és a tejet egy tálban felverjük. Borsozzuk, sózzuk (de csak mértékkel, mert a tonhal is sós, az olajbógyó meg főleg)
2.) Egy serpenyőben olajat forrósítunk, majd beleöntjük a felvert tojásokat. Közepes lángon sütjük 1-2 percig, majd rádobjuk és a tetején eloszlatjuk a lecsepegtetett tonhalat. A végén rákerül a sajt és néhány szem olajbogyó.
3.) Ha megpirult az alja, a tetejére pedig szépen ráolvadt a sajt, egy lapáttal felezzük el, majd csúsztassuk át őket egy-egy tányérra.
4.) Friss péksüteménnyel, zöldségekkel tálaljuk


Pita melegszendvics

Azt hiszem ez teljes mértékben az én találmányom, amit igazából a szükség szült, ugyanis egyik reggel történt, hogy nagyon megkívántam egy finom melegszendvicset, csak éppen kenyér nem volt hozzá... annélkül meg elég nehéz elkészíteni, gondoltam, de ekkor felfedeztem egy csomag pitát a kamrában, és már meg is született a forradalmi ötletem, a "pita melegszendvics"... talán szabadalmaztatnom kéne, de én inkább most megosztom a receptjét Veletek! :)


Hozzávalók 2 db szendvicshez (1 személyre elég.... maximum :)

1 db pitakenyér
6 szelet sonka
6 vékony szelet sajt (esetleg lapsajt)
vajkrém (Philadelphia)
paradicsom

1.) Először fogok egy pita kenyeret, majd félbevágom, aztán mindkét felében kialakítok egy-egy „zsebet”, mint ahogy a gyrosnál szokás. Az egész receptben ez az egy művelet okozhat némi nehézséget, mert eléggé figyelni kell arra, hogy ne lyukasszuk ki sehol, mert akkor ott kifolyik a sajt. Ez néha nekem sem sikerül, de azért semmi esetre sem kell kidobni egy „elrontott” darabot, nyugodtan folytassuk csak tovább!
2.) Kenjük meg a belsejét körbe vajkrémmel, dugjuk bele a sajt és a sonka szeleteket (én jó sokat szoktam beletenni). Egy serpenyőben süssük meg mind a két oldalát, úgy hogy a tetejére nehezék gyanánt tegyünk egy tányért, azért, hogy lelapítsa, így könnyebb lesz majd harapni. Amikor szépen megpirult, készen is van.
3.) Fogyasszuk ketchuppal, vagy friss zöldséggel, pont úgy, ahogy a melegszendvicset is szoktuk enni.



Oeufs en cocotte

Ez egy nagyon finom és különleges reggeli, talán az gyik "legelegánsabb" amit csak ismerek...na jó, a kaviár és a füstöltlazac után... :) Én mindenesetre hétvégén készíteném és kötelezően ágyban fogyasztanám el, egy darab friss baguettet tunkolva a krémeses folyós sárgájába... mmmm, de dekadens :)


Hozzávalók 4 adaghoz (kb. 2 személyre):

4 db tojás
25 dkg zöldspárga (télen használhatunk konzervet is, ez főzést már nem igényel)
1/2 citrom
1 csipet cukor
1 csomag újhagyma
10 dkg vaj
1-1,5 dl főzőtejszín
olivaolaj
só, bors

1.) Először tisztítsuk meg a spárgát, majd sós, cukros, citromos vízben főzzük félpuhára.
2.) Itassuk le a vizet róluk, majd aprítsuk őket falatnyi darabkákra.
3.) Fonnyasszuk meg a felkarikázott újhagymákat a vajon. Dobjuk rá a spárgát is, sózzuk, borsozzuk.
4.) Most szükségünk lesz 4 db kerámia, vagy hőálló üvegtálkára (olyan kicsik, amikben a szuflét, ill. felfújtat szokás sütni) Ezekben oszlassuk el a vajas, hagymás spárgaragut.
5.) Egyenként üssük fel a tojásokat egy bögrébe, majd óvatosan csúsztassuk át őket (egy bögrébe 1 db tojás kerüljön!) a tálkákba, úgy, hogy egyben maradjanak.
6.) Ez után mindnek a tetejére kerül 2-3 evőkanál tejszín, azért, hogy megóvjuk a tojásokat sütés közben a közvetlen sugárzó hőtől, így azok krémesen lágyak maradnak.
7.) Vegyünk egy tepsit, amibe óvatosan belehelyezzük a tálkákat, majd öntsük fel a tálkák feléig lobogva FORRÓ vízzel. 200 fokos sütőben 10 perc alatt készre sütjük őket.
8.) Friss baguette-el tálaljuk

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése