2012. február 9., csütörtök

Nutellás-Banános Torta

Feltalálásánál biztos senki sem számított azért arra, hogy egy mogyorókrém szinte már már fogalommá válhat, sőt sok embernél magának a boldogságnak a szinonimája. Talán még soha nem hallottam olyanról, aki ne szerette volna. 2 évestől a 100 évesig, mindenki nagy kedvence, természetesen a Nutella... és azt vajon tudjátok, hogy mégis melyik gyümölcs illik a leginkább hozzá? Nos, hölgyeim és uraim, nem más, mint a banán! :) Palacsintába csavarva hallottam már erről a kombinációról, de azt hiszem, az elsők között voltam, aki ezt egy torta formájában valósította meg... vagy legalábbis azok között, akik ezt dokumentálták is... :)




Hozzávalók:

A torta lapokhoz:
6 db tojás
6 EK liszt (~18 dkg)
6 EK cukor
1 csomag sütőpor
1 csipet só
1 EK margarin + 1 EK liszt (a sütőforma kilisztezéséhez)

Nutella (a kis üveges, 400 g)
1 doboz Meggle Cukrászhab krém
2 db érett banán


1.) Először a piskótát állítjuk össze; amihez különválasztjuk a tojásokat. A fehérjéből kemény habot verünk, a sárgáját pedig szintén habosra keverjük a cukorral, majd a kettőt óvatosan összeforgatjuk.
2.) Beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd ezt is nagy mozdulatokkal elkeverjük benne.
3.) Kenjük ki margarinnal a torta sütőformát, majd lisztezzük is ki. Öntsük bele a tésztánkat, és simítsuk el a tetejét.
200 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük, kb. 20 perc alatt. Vigyázat, amíg sül, ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert össze fog esni. A tészta közepébe szúrt fogpiszkálóval ellenőrizhetjük, hogy megsült-e teljesen. Ha ragad még, pár percre mehet vissza! Ha kész, vegyük ki, hadd hűljön.
4.) Amíg hűl a piskóta, verjük kemény habbá a cukrászhab krémet a dobozon feltüntetett utasítás szerint. Plusz cukrot ne adjunk már hozzá, mivel ez a fajta krém önmagában is elég édes!
5.) Ha már szobahőmérsékletű a piskóta, távolítsuk el a gyűrűt róla. Helyezzük vízszintes, sík felületre, majd óvatosan vágjuk hosszában ketté. Ügyeljünk arra, hogy mindenhol egyforma vastagságú legyen.
6.) Most jöhet a torta összeállítása; a legalsó piskóta tetejét kenjük meg 4 jókora evőkanálnyi Nutellával, amit szépen oszlassunk el rajta, amennyire csak tudunk. Fogjuk az egyik banánt, amit felkarikázunk, majd ebből is teszünk a Nutella fölé. Most mehet rá egy réteg hab, kb. 2 ujjnyi vastagságban.
7.) Erre kerül rá a másik piskóta lap, majd az előbbi töltelék rétegek megismételve.
8.) A habot szépen, egyenletesen oszlassuk el a torta tetején, majd egy lapát segítségével kenjük körbe az oldalát is. Ennél a lépésnél gyakorlatilag már el is készültünk, de ha van kedvünk, és türelmünk, akkor a képen látható módon fel is díszíthetjük a tortánkat. Ehhez nem kell más, csak egy habzsák, amivel szép rózsákat tudunk nyomni a tetejére mind a habból, mind a Nutellából. Mehet még rá néhány szelet banánkarika és el is készültünk.

Jó étvágyat! 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése