2012. január 24., kedd

Erdélyi Padlizsánkrém

A padlizsán eredetileg Indiából származó gyümölcs (igen, az... :) Magyarország területére a törökök közvetítésével kerülhetett még a hódoltság idején, mint ahogy ezt az erdélyi neve is mutatja; "török paradicsom". Egyébként ott sokkal nagyobb hagyománya van a belőle készült ételeknek, mint nálunk, ki tudja miért van ez... Én ettől függetlenül nagy padlizsán rajongó vagyok, főleg a belőle készült krémeket szeretem, amiből szerencsére van jó néhány-féle. Az eredeti, török változat -aminek baba ghanoush a neve- sok mentával, citromlével készül, és szezámmag krémmel (tahinivel) dúsítják. Ez is nagyon finom, de nálam az abszolút nyerő mégis az erdélyi padlizsánkrém. Szerintem ez sokkal közelebb áll a mi szájízünkhöz, nem véletlenül az éttermekben is általában ezzel a változattal találkozhatunk. Viszonylag sok fokhagymával, és némi majonézzel készül. Ha lehetőségünk van rá, akkor mindenképpen grillen süssük meg a padlizsánokat, ugyanis ekkor kapnak még egy füstös ízt is. Mindenképpen ajánlom, hogy egyszer mindenki kóstolja meg így, a szabadban elkészítve is, mert egyszerűen isteni!

Hozzávalók kb. 4 adaghoz:
3-4 db padlizsán (kb. 1,5 kg)
fél citrom kifacsart leve
3-4 gerezd foghagyma
3 EK majonéz (kb. 1 dl)
3 EK olivaolaj
só, bors (esetleg Vegeta ételízesítő)
pita vagy pirítós
friss zöldségek

1.) Melegítsük elő a sütőt jó forróra, akár a legmagasabb hőfokra is. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, arra fektessük a megmosott padlizsánokat, majd süssük őket kb. 40 percig. Akkor jók, ha ropogós, sötét a héjuk, de a villát beleszúrva érezzük, hogy belül már jó puhák. Sütés közben néha megfordíthatjuk őket. Arra vigyázzunk, hogy a padlizsánok sütés közben hajlamosak felrobbanni, úgyhogy még idejében szurkáljuk meg őket egy-két helyen, hogy a gőz szabadon távozhasson belőlük.
2.) Vegyük ki, és várjunk néhány percet, míg kihűlnek annyira, hogy meg tudjuk fogni őket. Ekkor vágjuk félbe és egy kanál segítségével kaparjuk ki a húsukat, amit rakjunk egy sűrű szitába, alá pedig egy tál kerüljön. Erre azért van szükség, mert sok levet enged. Passzírozzuk át a padlizsánhúst.
3.) Tegyük üveg-, vagy rozsdamentes acél tálba és csepegtessünk rá néhány csepp citromlevet, azért, hogy ne barnuljon meg. Sózzuk, borsozzuk, reszeljünk bele fokhagymát és gyors kevergetés mellett csurgassuk bele az olivaolajat. Végül dúsítsuk majonézzel.
4.) Sült pitával és összeaprított friss zöldségekkel tálaljuk.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése