2012. március 18., vasárnap

Coxinha (hússal töltött brazil krokett)

Aki ismer, tudja rólam, hogy mostanság 2 dolog köt le igazán, a főzőcskézés, illetve a tánc, de nem akármilyen ám... hanem brazil szamba! :) Mindig is imádtam mozogni, sőt, én az "aszupermarketbenisképesvagyoktáncolnahajószámothallok" típus vagyok :) Igazából ez a szamba dolog először csak egy jó ötletnek tűnt, olyan izgisen hangzott ez az egész "brazil szamba dolog", gondoltam miért ne próbálnám ki... azóta kiderült, ez jóval több ennél, egy igazi elcsépelt, de ez esetben teljesen helytálló közhely jut csak eszembe róla, ez egy életérzés, ami teljesen magával ragadott! Már a kezdetekkor a brazilok tánckultúrajával párhuzamosan találkoztam a konyhájukkal is, ami persze elkerülhetetlen volt :) Mondjuk nem mintha bánnám, hiszen egy másik ország, másik kultúra felfedezése az ételeiken keresztül, számomra mindig csodálatosan izgalmas élményt jelent. A Brazil gasztronómiáról dióhéjban annyit kell tudni, hogy ha négy szóval kéne jellemezni, akkor az a négy szó a rizs, bab, hús és zöldség lenne. Na jó, persze nagyon színes, változatos, és fűszeres felfogásban. Ez annak az eredménye, hogy jó néhány hatás érte a helyi konyhaművészetet, a Brazíliába érkezett számos betelepült népcsoportnak köszönhetően. Gondolok itt elsősorban a hódító portugálokra, akik konyhaművészete keveredett a már itt élő indián törzsek ételeivel, de egyéb más, európai és afrikai hatások is érték a mai Brazil gasztronómia kialakulását. Szerintem nekünk, magyaroknak jó néhány fogás kifejezetten a mi szánk íze szerint való. Ezért is gondoltam, hogy a jövőben majd bővebben foglalkoznék a témával, de először a számomra legkedvesebb finomság receptjét szeretném Veletek megosztani, mégpedig a Coxinha névre hallgató ételét. Ez egy burgonyás, tésztás alapú krokettet takar, aminek a közepét csirkehússal, vagy sonkával és sajttal töltik meg, majd csirkecomb alakúra formázzák, végül olajban kisütik. A név "coxinha" egyébként magyarul combocskát jelent, ez nagyon aranyos, szerintem :) Leginkább előételként fogyasztják, bár annyira fincsi, hogy tipikusan olyan harapnivaló, ami eteti magát, de mégis, annyira laktató, hogy néhány darab elfogyasztása után már nem igazán kívánunk mást. Ahogy észrevettem, nem mártogatják semmibe, ami nekem egy kicsit furcsa, ugyanis nagyon kívánkozik hozzá valami fincsi szósz... Ezért én készítettem egy tejfölös-mangós mártogatót, ami igazi telitalálatnak bizonyult.
Őszintén megvallva, coxinha-t készíteni kissé időigényes, és tény, hogy rá kell érezni a technikájára, hogy igazán csinos kis dararabokat kapjunk, amikbe jó sok a töltelék. Ennek ellenére viszont nagyon jó móka, főleg, ha mondjuk a barátainkkal közösen, vagy éppenséggel az anyukánkkal együtt készítjük, ahogy azt én is tettem :)



 Hozzávalók kb. 30 db-hoz:


Tésztájához:
1 bögre víz, vagy leszűrt zöldség-, ill. húsleves (a kicsi, kávés bögre! Kb.2 dl)
2 bögre tej (4 dl)
1 bögrényi főtt, tört krumpli (kb. 5 közepes szemből)
1 púpozott EK olvasztott vaj
2 és fél bögre liszt


A töltelékhez:
1 kg csirkecomb filé, bőr nélkül (az eredeti receptben melle húsával készítik, de szerintem combbal finomabb, mert az egy sokkal szaftosabb hús)
2 tubus Kemping krémsajt
1 kisebb fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
2 EK olaj
só, bors


A panírozáshoz:
2-3 felvert tojás
1 bögre zsemlemorzsa
1/2 liter étolaj a sütéshez


A mangó dip-hez (mártogatóhoz):
1 db érett mangó
1 EK curry por
1 kis zsíros tejföl
1 gerezd fokhagyma
só, bors



















1.) Először a húsos tölteléket készítsük el az alábbi módon: Mossuk meg a csirkecomb filéket, majd tegyük őket egy lábasba. Öntsünk rájuk annyi vizet, amennyi pont ellepi őket. Adjunk hozzá 2 leveskockát, majd főzzük egészen addig, amíg szinte teljesen szétfőnek a húsi darabok.
2.) Ekkor vegyük le a tűzről, majd szedjük egyenként a combokat egy vágódeszkára, amin egy késsel apró darabokra vagdossuk, marcangoljuk őket (A megmaradt hús alaplét tegyük félre, mert még szükségünk lesz rá!) Ha jól megfőztük a húsokat, akkor ez szinte magától megy. A kívánatos állag szinte már pép-szerű.
3.) Fogjunk egy serpenyőt, amiben egy kevés olajat forrósítunk, majd megdinszteljük rajta a finomra vágott vöröshagymát. Dobjuk rá a csirkét is, forgassuk össze, kóstoljuk meg, fűszerezzük, adjunk hozzá fokhagymát ízlés szerint. Zárjuk el a tüzet alatta.
4.) Várjuk meg amíg kihűl a ragu, majd nyomjuk bele a 2 tubus Kemping sajtot, és jól keverjük össze. Tegyük félre.
5.) Lássunk neki a tészta meggyúrásához; Fontos, hogy a fenti hozzávalókat  ugyan azzal a kis méretű kávés bögrével mérjük ki, hogy az arányokat tartani tudjuk! Tegyük őket egy nagyobb tálba. Most fogjuk a korábban félrerakott hús alaplevet felhasználni, víz helyett. Kevergessük a masszát, ha már nem megy, akkor a kezünkkel gyúrjuk tovább. Egy olyan állagú tésztát kell kapjunk, ami nem ragad, és rugalmas. Esetleg adjunk még hozzá vizet, vagy lisztet.
6.) Most jön a coxinha-k megtöltése, ami a legkényesebb művelet a receptben. Vegyünk egy kis darab tésztát, majd lapítsuk ki egész vékonyra, de annyira nem hogy átszakadjon (1.kép). Egy púpozott evőkanálnyi tölteléket tegyünk a közepére (2.kép), majd hajtsuk össze, mint egy kis batyut (3.kép). A csücskét nyomkodjuk össze, esetleg ott be is vizezhetjük, ha nem tapad össze rendesen. Csepp alakúakat kell kapjunk (4.kép). Rájöttem arra, hogy a coxinhak-nak ebben, a csúcs részében, túl sok a tészta, és egyáltalán nem jut töltelék, úgyhogy azt csináltam, hogy egy határozott csavaró mozdulttal lecsippentettem a felesleges tésztát. A képen látszik, hogy kb. mekkora méretű és milyen alakú kroketteket kell hogy kapjunk. Járjunk el így, addig, amíg van még tésztánk, illetve töltelékünk.
7.)  Ez után már csak be kell őket panírozni, majd olajban kisütni; Mártsuk meg mindet a felvert tojásban, majd a prézliben. Ez után kicsit még után formázhatjuk őket, ekkor már sokkal könnyebb dolgunk is van velük.
8.) Forrósítsunk olajat, amiben kisütjük őket, de azért nem túl hirtelen, hadd legyen elég idejük alaposan átsülni. Akkor jók, ha szép aranyszínűek. Ekkor szedjük őket papírtörlőre.
9.) Itt már gyakorlatilag készen vannak a coxinha-k, de ha szeretnénk, akkor szószt is készíthetünk hozzájuk.
10.) Hámozzuk meg a mangót, vágjuk félbe, majd vagdossuk le a húst a magjáról. Robotgépben pépesítsük. Belereszelünk 1 gerezd fokhagymát, ízesítsük a curry-vel, frissen őrölt feketeborssal és sóval, majd keverjük krémesre a tejföllel.

Tipp: A már bepanírozott coxinha-kat egy zárható ételesben 1-2 napig eltarthatjuk, így mindig frissen süthetünk 1-1 adagot, vagy, esetleg le is fagyaszthatjuk őket, de akkor figyeljünk arra, hogy az egyes darabok közé kerüljön sütőpapír, különben összefagynak.


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése