2012. március 26., hétfő

Medvehagymás Brokkolikrémleves, Medvehagymás-Sajtos Ropogóssal

A medvehagymát már régóta ismerem, de ez volt az első, hogy valamit készítettem belőle, és azt kell mondjam, hogy nagyon hálás alapanyagnak bizonyult. Magában is fogyaszthatjuk, szendvicsbe is tehetjük, salátába, levesbe kitűnő. Az íze intenzív,  leginkább a fokhagymához hasonlít, de azért sokkal zsengébb annál. A brokkolival igazán friss párost alkotnak. Ez egy végtelenül egyszerű, könnyű fogás, egy igazi tavaszi leves!



Hozzávalók 4-6 személyre:

krémleves:
80 dkg brokkoli
1 csokor medvehagyma (egyik fele a levesbe, a másik pedig a sajtos ropogósba)
2,5 dl tejszín
1 db leveskocka
só, frissen őrölt feketebors

Sajtos-medvehagymás ropogós:
15 dkg trappista sajt
15 dkg füstölt trappista sajt
medvehagyma
1 marék magkeverék (napraforgó-, tök-, fenyő magok, esetleg mandula is)




1.) Először a levest tesszük fel főni. Rózsáira szedjük a brokkolit, alaposan megmossuk, majd egy lábasba tesszük. A megmosott medvehagyma felét tépkedjük kisebb darabokra, majd tegyük ezt is a lábasba. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, adjunk hozzá 1 leveskockát, majd fedő alatt főzzük puhára.
2.) Amíg fő, addig elkészíthetjük a sajtos ropogósokat; amihez nagylyukú reszelőn lereszeljük a sajtokat. A medvehagyma másik felét vágódeszkán aprítsuk finomra, majd keverjük a sajtreszelékhez. Adjuk még hozzá a magkeveréket is, majd jól keverjük össze. Egy tepsibe fektessünk sütőpapírt, majd arra helyezzünk kis kupacokat, egymástól néhány cm távolságra. Tűz forró sütőbe tolva, a grill fokozaton néhány perc alatt megolvad, majd megpirul. Ne tévesszük szem elől, nehogy megégjen!
3.) Eddigre már megfőtt a brokkolink is, ezt vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük. Óvatosan, nehogy ránk fröccsenjen a forró leves! Keverjünk el benne 2-2,5 dl tejszínt, majd tegyük vissza a tűzre, amíg nem rottyan egyet. Ízesítsük frissen őrölt feketeborssal, majd kóstoljuk meg, ha szükséges, sózzuk.
4.) Amint kihűlnek a sajtos ropogósok, le tudjuk választani őket a sütőpapírról. A levessel együtt tálaljuk őket. Nagyon finom, ha kicsit hagyjuk beleolvadni a forró levesbe.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése