2012. május 5., szombat

Anyák Napi Háromcsokihabos Epertorta

Ez a szemet gyönyörködtetően szép torta egy igazi kényeztető édesség, tehát pont Anyák napjára való.
Készítsük türelemmel, és süssük bele minden szeretetünket, mert a végeredmény igazán megéri a fáradozást! :)



Hozzávalók:

A torta lapokhoz:

6 db tojás
6 EK liszt (~18 dkg)
6 EK cukor
1 csomag sütőpor
1 csipet só
1 EK margarin + 1 EK liszt (a sütőforma kilisztezéséhez)

A tortakrémhez, ill. díszítéshez:

1 tábla étcsoki
1 tábla tejcsoki
1 tábla fehércsoki
1 doboz Meggle cukrászhab
1/2 kg eper (vékony szeletekre felvágva)
2 marék szeletelt, vagy aprított héj nélküli mandula
A díszítéshez tortabevonó, vagy még plusz néhány kocka étcsoki



1.) Először a piskótát állítjuk össze; amihez különválasztjuk a tojásokat. A fehérjéből kemény habot verünk, a sárgáját pedig szintén habosra keverjük a cukorral, majd a kettőt óvatosan összeforgatjuk.
2.) Beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd ezt is nagy mozdulatokkal elkeverjük benne.
3.) Kenjük ki margarinnal a torta sütőformát, majd lisztezzük is ki. Öntsük bele a tésztánkat, és simítsuk el a tetejét.
4.) 200 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük, kb. 20 perc alatt. Vigyázat, amíg sül, ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert össze fog esni. A tészta közepébe szúrt fogpiszkálóval ellenőrizhetjük, hogy megsült-e teljesen. Ha ragad még, pár percre mehet vissza! Ha kész, vegyük ki, hadd hűljön.
5.) Amíg hűl a piskóta, verjük kemény habbá a cukrászhab krémet a dobozon feltüntetett utasítás szerint. Plusz cukrot ne adjunk már hozzá, mivel ez a fajta krém önmagában is elég édes!
6.) Gőz fölött olvasszuk fel egyenként a csokoládékat, kezdjük a fehérrel, folytassuk a tejjel, majd az étcsokit hagyjuk utoljára.
7.) Osszuk 4 egyenlő részre a habunkat, majd ebből három résznyibe egyenként keverjük el a háromféle csokit; így kapva egy fehércsoki habot, egy tejcsoki habot, illetve egy étcsoki habot. Ezeknek jó sűrű állagú krémeknek kell lenniük, hogy ne folyjanak ki a tortalapok közül, de ha kenhetetlenül sűrűnek ítéljük meg őket, ami előfordulhat, akkor egy pici tej hozzáadásával hígíthatunk rajtuk. Tegyük félre a habokat!
8.) Ha már szobahőmérsékletű a piskóta, távolítsuk el a gyűrűt róla. Helyezzük vízszintes, sík felületre, majd óvatosan vágjuk hosszában három egyforma lapra. Ügyeljünk arra, hogy mindenhol egyforma vastagságúak legyenek. Óvatosan mozgassuk innentől kezdve őket, mert könnyen eltörhetnek!!! 
9.) Most jöhet a torta összeállítása, ami alulról felfelé a következő rétegekből fog állni:
Alsó tortalap-fehércsokihab-eperszeletek-középső tortalap-tejcsokihab-eperszeletek-felső tortalap-étcsokihab
Amikor a tortalapokat emeljük rá az egyes rétegekre azt vagy két kézzel óvatosan alájuk nyúlva, vagy esetleg egy nagy lapáttal tudjuk legkönnyebben megtenni, mert a lágy házi piskótatészta igen könnyen morzsálódik, és ha nem vagyunk elég óvatosak, még akár el is törhetjük. Ekkor sincs ugyan tragédia, mert a krémek majd úgyis összetartják a már kész tortát, de azért próbáljuk ezt elkerülni, és nem darabokban ráhelyezni az egyes piskóta lapokat.
10.) Most a negyedik, maradék rész habbal fogjuk körös-körbe bevonni az egész tortát, egy habkártya (nem árt beszerezni) segítségével. Ha nincs ilyenünk, akkor egy kanál hátuljával is meg tudjuk ezt tenni.
11.) Végezetül mandula szeletekkel díszítjük, amit legkönnyebben oldalról a torta falára "rádobálva" tudunk rá feljuttatni. Ami lepotyog, azt szedjük össze, és dobáljuk addig, amíg el nem fogy a mandula.
12.) A díszítéshez gusztusosan helyezzünk még el koncentrikus körökben néhány eperszeletet a torta tetején, majd ha van még hozzá türelmünk - és miért is ne lenne... :) - akkor olvasztott étcsokit csurgatunk a tetejére. Helyezzünk el egy szem epret, vagy mentalevelet a torta közepén, ezzel megkoronázva az alkotásunkat, amire nagyon büszkék lehetünk, és garantáltan nagy örömet fogunk szerezni vele.

Fogyasszuk a lehető legfrissebben!

Boldog Anyák Napját Kívánok Minden Édesanyának!













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése