2012. június 12., kedd

Zsírjában Sült Kacsamáj

Számomra az egyik legdekadensebb fogást a kacsa (illetve persze a kicsit drágább libamáj) jelenti. Imádom az ízét, az állagát, hidegen, melegen...jöhet bármikor, bármilyen formában elkészítve! :) Legutóbb a kacsahájból kisült zsírban készítettem el, amiben az különösen jó, hogy "mellék termékként" egy kis töpörtyű is keletkezik. A máj egyik felét még frissiben egy kis sült almával és salátával elfogyasztottuk, a másik felét pedig zsírban raktam el. Így akár hetekig is eláll a máj...amire azért elég kis esély van, általában a zsír megdermedése előtt el szokott fogyni az egész :) Szóval egy alapanyagból, plusz energiabefektetés nélkül rögtön 3-féle fogást varázsolhatunk: a frissen sült kacsamájat almával, kacsa töpörtyűt, illetve zsírjában eltett kacsamájat... na ezt már szeretem! :)


Hozzávalók:

60 dkg kacsamáj + kb. 1 kg kacsaháj (együtt is kapható, tálcán csomagolva)
1 l tej
1 fej vöröshagyma, negyedekre vágva
1 fej fokhagyma, gerezdekre szedve, de nem megpucolva! 
só, őröltbors, szárított rozmaring
1 nagy alma
1-2 TK mézeskalács fűszerkeverék
salátakeverék (opcionális)

1.) Egy nappal a készítés előtt mossuk meg a májat, majd tegyük egy ételesbe, és öntsünk rá egy liter tejet. Fedjük le, majd tegyük hűtőszekrénybe egy éjszakára
2.) Sütés előtt 5-10 perccel vegyük ki a tejből és tegyük papírtörlőre, hogy a tejnek legyen ideje lecsepegni, illetve a máj szobahőmérsékletet vegyen fel.
3.) A kacsahájat nézzük át, a "gyanús" részeket távolítsuk el róla, majd vágjuk kisebb darabokra, de ha már eleve összeaprítva kaptuk a máj mellé, akkor nem kell vele semmit csinálni, mivel nagyon össze fog sülni!
4.) Tegyük a hájat egy magas falú serpenyőbe, majd közepes lángon kezdjük olvasztani. Addig kell sütni, míg szép aranyszínű töpörtyűket nem kapunk.
5.) Ekkor szedjük papírtörlőre a töpörtyűket. Sózva, még melegen ajánlatos is elfogyasztani.
6.) A megmaradt zsiradékban fogjuk megsütni a májat. Mérsékeljük a tüzet alatta, nehogy megégessük a drága májat! Egy lapos kanállal óvatosan emeljük a zsírba, szórjuk mellé a fokhagymákat és a vöröshagyma darabkákat, majd lefedve süssük pontosan 7 percig. Ez után fordítsuk meg, majd erről az oldalról is süssük további 7 percig, vagy amíg szép aranyszínű nem lesz.
7.) Ha kész, szedjük ki, a hagymákkal együtt. A máj egyik felét helyezzük egy terrine formába (de mivel én ilyennel nem rendelkezem, így maradt a jó öreg jénai tál), a másik felét pedig szeleteljük fel és szervírozzuk a mézeskalács fűszerkeverékkel megízesített sült almával és salátával.
8.) Óvatosan öntsünk a zsírból pont annyit, amennyi ellepi a májat, majd nyomkodjuk ki a fokhagymákat a héjukból, és dobjuk mellé, az édesre sült vöröshagyma darabkákkal együtt. Hagyjuk megdermedni. Hűtőben hetekig is eláll.

Tipp: A megmaradt kacsazsírt se öntsük ki, mert hűtőben sokáig felhasználható marad, és tepsis burgonya alá, vagy hús sütéshez is fel tudjuk használni.


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése