2012. július 29., vasárnap

Házi Majonéz

A házi majonézről sokat nem mondanék, annyit talán elég is lesz, hogy aki nem evett ilyet, az kijelentheti, hogy soha nem találkozott még igazi majonézzel. Egyik bolti változat még csak nem is hasonlít a saját magunk állttal készítetthez, ami eleve gyönyörű pasztelsárga (a benne lévő tojássárgájának köszönhetően, nem is értem a tubusos majonéz mitől lesz teljesen fehér...), az állaga selymes, krémes, és ami a legfontosabb, nem tartalmazza azokat a mesterséges ízfokozókat, és stabilizáló szereket, amiket a tubusos majonézek igen... és még egy jó hír; elkészíteni sem nehéz! :)



Hozzávalók:

2 db FRISS(!) tojássárgája
legalább 2 dl növényi olaj: én szőlőmag olajat szoktam hozzá használni, de jó még bármilyen SEMLEGES ÍZŰ olaj, pl. napraforgó és repce is, ha csak olivaolajjal készítjük, akkor keserű lesz!
1-2 TK olivaolaj (csak ízesítésnek)
1 csipet só
1 csipet fehérbors
1 TK porcukor
1 TK citromlé
1 TK mustár

1.) A két elválasztott tojássárgáját üssük egy tálba. Adjuk hozzá a sót, borsot, cukrot, mustárt, és a citromlét. Egy kézi habverővel is készíthetjük, de mondjuk nyilván egyszerűbb a dolgunk, ha robotgéppel dolgozunk.
2.) Kezdjük el az olajat a tojássárgájához vékonyan CSURGATNI, vagy CSEPEGTETNI. Ezt a műveletet komolyan kell venni, mert ha túl türelmetlenek vagyunk, és egyszerre túl sokat öntünk az olajból, akkor vagy nem is, vagy csak nagyon nehezen fog összeállni. Ha azonban nem kapkodunk, és egyszerre mindig csak egy pici olajat adunk a tojáshoz, akkor rövidesen azt vesszük észre, hogy az egész elkezd egy nagyon sűrű, krémes állagot felvenni. Ilyenkor már jó sok olajat fel tud venni, de 2 sárágájához 2 dl, maximum 3 dl olaj szükséges, a kellő sűrűség eléréséhez.

Néhány tipp, ha valami mégsem a terveink szerint alakulna:
-ha túl nehéz, olajos: akkor még egy kis citromlé!
-ha túl savanykás: akkor még cukor!
-ha íztelen: akkor még só, bors és mustár!
-ha nem akar összeállni: rakjuk be a hűtőbe 5 percre, majd keverjük erőteljesen át. Ha ekkor sem akar összeállni, akkor valami nagy baj van, és kezdjünk egy újat...de ez azért szerencsére nem szokott előfordulni. 


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése