2012. szeptember 13., csütörtök

Fügés-Tojáslikőrös Pite

Ha beszélhetünk Magyarországon füge-szezonról, akkor az egyértelműen MOST, azaz szeptember elején, ill. közepén van, amikor is a kellemes, későnyári meleg szép sárgákra érleli a fügeszemeket (feltéve, ha nem a lila fajtáról van szó persze:) Hogy honnan tudom mindezt olyan biztosan? Merülhet fel a kérdés sok mindenkiben... hát onnan, hogy egy több méter magas fügefa található a szomszédságunkban, aminek a fele a mi kertünkbe lóg át, így minket is bőségesen ellátva az édes terméssel. Itt most tényleg több kilónyi fügéről beszélek, ami nemcsak hogy nagyon finom, de rendkívül értékesnek is számít, főleg itt Európa közepén. Szóval semmi esetre sem szerettem volna, ha ez a sok gyümölcs veszendőbe menne, úgyhogy elkezdtem fügés recepteken törni a fejem.
Amikor egy új recepten dolgozom, először én is (mint mindenki más) a világhálón illetve régi, családi receptekben kezdem a kutakodást, de ez inkább csak amolyan ötletgyűjtés, mások receptjét egy az egyben soha sem használom fel a sajátomként (nem csak magában e cselekedetben találok némi etikai kivetnivalót, de általában magukban a receptekben is...) Ha valami ígéretesre akadok -ez esetben egy fügés pite recept volt az- akkor elkezdek azon gondolkodni, vajon hogyan tudnám a magam ízlésére formálni, esetleg még egy-két izgalmas hozzávalóval feldobni az ötletet. Most valami isteni sugallat révén, egyszer csak beugrott egy szó; tojáslikőr. Rögtön tudtam, hogy valami hihetetlenül izgalmas párosítás lesz az enyhén alkoholos, édes krém és a sütemény tetején megkaramelizálódott füge. Ez után már csak a házi tojaslikőr legyártása, illetve a sütemény elkészítése és tesztelése volt hátra, ami nyilván remek eredménnyel zárult, ha most itt olvashatjátok a receptet... Így születik tehát egy új kreáció az Érzékek Konyhájában.Hozzávalók:

200 g liszt
50 g porcukor
100 g hideg vaj
1 egész tojás

tojáslikőrös krém:

2 dl 20%-os tejszín
2 tojássárgája
2 EK kristálycukor 
1 csomag vaníliás pudingpor

6-7 db érett füge

1.) Először a tésztát gyúrjuk be: Amihez kimérjük a lisztet, a porcukrot, a vajat, majd a tojással együtt egy tálba tesszük, aztán próbáljuk minél gyorsabban összegyúrni. A lényeg, hogy ne szöszmötöljünk vele túl sokat, ne gyúrjuk túl, mert ha a munka közben felmelegszik a kezünktől a vaj, akkor az a későbbiekben morzsálódós tésztát eredményezhet. Csak éppen addig gyúrjuk, amíg össze nem áll. 
2.) Csomagoljuk a tésztagombócot egy folpackba és 1 órára tegyük a hűtőbe pihenni.
3.) Ha letelt az idő, vegyük ki, majd kilisztezett munkafelületen nyújtsuk a tésztát valamivel nagyobbra, mint amekkora a pite formánk. Óvatosan helyezzük át a formába, majd nyomkodjuk bele a tésztát, úgy, hogy a peremére is jusson és nagyjából mindenhol egyenletes vastagságú legyen. Az esetben, ha a forma peremén túllógna, a felesleges tésztát körbe vágjuk le!
4.) Most keverjük ki a krémet! Ehhez először a tojássárgákat habosra verjük a cukorral, majd a tejszínben csomómentesre(!) keverjük a pudingport, végül a tojáslikőrrel együtt az egészet összekeverjük.
5.) Ezt a krémet beleöntjük a tésztával kibélelt piteformába, addig, míg nagyjából a pereméig nem ér. Ez a mennyiségű krém elvileg pont elegendő egy 25 cm-es pite formához.
6.) A megmosott, elnegyedelt fügéket oszlassuk el a krémben, jusson mindenhova!
7.) Előmelegített sütőbe helyezzük (óvatosan, nehogy kilöttyenjen a krém!!!) és 170 fokon, nagyjából 30 perc alatt készre sütjük.
8.) Ha kész, vegyük ki, hagyjuk teljesen kihűlni, majd minimum 1-2 órára, de optimális esetben egy éjszakára tegyük hűtőbe, így a krém megszilárdul, a piténk szépen összeáll, könnyen szeletelhető lesz. 

Jó étvágyat!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése