2012. április 5., csütörtök

Füstölt Lazacos-Tormahabos Fánkocskák


Ezeket a különleges fánkocskákat tavaly Húsvétkor készítettem, most pedig megosztom készítésének fortélyait Veletek is, mivel olyan nagy sikert aratott! Szerintem nagyon jó alternatívája lehet bármilyen vendégváró falatkának, vagy szokványos előételnek, a tormahabtól pedig egy igazi, Húsvétra született finomsággá válik!



Hozzávalók (kb. 30 db-hoz):

A tésztához:
20 dkg margarin
20 dkg liszt
5 db tojás
2 dl víz
csipet só, 1 csipet cukor

A tormahabhoz:
1/2 doboz Meggle cukrászhab
5-6 EK erős, ecetes reszelt torma
1 csipet só

+ 20 dkg füstölt lazac (én azt az olajban eltett, alaszkai füstöl lazacot szoktam venni, kicsit sósabb, színe vörösesebb, ennek az ára is kedvezőbb)
Egy kisebb csokor kapor

1.) Először a fánkokat készítsük el; Ehhez először a vajat olvasszuk meg a vízzel egy lábasban. Ha forr már, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a csipet sót, cukrot, a lisztet, majd keverjük simára. Egy lágy, sima gombóccá kell összeállnia. Ez után EGYENKÉNT keverjük el benne a tojásokat, mindig csak akkor adjuk hozzá a következőt, amikor az előző már teljesen elkeveredett. Olyan (kicsit ragacsos) masszát kell kapjunk, ami semmi képpen sem híg, ha kirakunk belőle egy kupacot, az nem folyik szét, van állékonysága.
2.) Szükségünk lesz most egy habzsákra, amibe beletöltjük a masszát. Sütőpapírt borítunk egy nagyobb tepsibe, amire egymástól legalább 5-6 centiméteres távolságra nyomjunk diónyi halmokat. Ne formázzuk csúcsosra őket, mert majd amikor a kisült fánkokat kettévágjuk, ugyan akkoráknak, és ugyan olyannak kell lennie a két résznek. Ha esetleg valakinek nincs habzsákja, az egy evőkanállal adagolhatja a masszát.
3.) A sütő aljába tegyünk egy vízzel teli tálat (nyilván olyat, ami bírja a hőt). 230 fokra előmelegített sütőbe toljuk a fánkocskákkal teli tepsit, 5 percig sütjük őket, majd mérsékeljük a hőfokot 200 fokra. Most további 15 perc sütés következik, majd kivesszük a vizes tálat a sütő aljából, de a fánkokat bent hagyjuk még további 5 percre.
Erre a procedúrára azért van szükség, hogy a fánkok szépen átsüljenek, kívülről pedig finom ropogósak legyenek, a közepük kissé üreges, a vízre pedig azért van szükség, hogy a gőzben ne tudjanak kiszáradni. Így sülnek tökéletesre :)
4.) Kivesszük a sütőből, és félre rakjuk őket hűlni, amíg is elkészítjük a tormahabot;
Ehhez a cukrász alapot kemény habbá verjük, majd elkeverjük benne a tormát és a csipet sót, majd tegyük hűtőszekrénybe.
5.) A mostanra már kihűltek a fánkocskáink is, úgyhogy mindet vágjuk ketté.
6.) Mossuk el  a habzsákot, mert ezúttal a tormahabot fogjuk vele adagolni. Minden megfelezett fánkba nyomjunk belőle.
7.) Csepegtessük le az olajat a lazacról, majd tépkedjük falatnyi darabkákra, és minden tormahab kupac tetejére helyezzünk belőle.
8.) Kaporra díszítsük, citrommal kínáljuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése