2012. április 6., péntek

Oregánós pitakenyér



Hozzávalók 4 darabhoz:

250 g búza finomliszt
1 dl tej
1 dl víz
1/4 csomag élesztő
1 TK só
2 TK szárított oregánó
1 EK cukor
2 EK olaj




1.) Futtassuk fel az élesztőt a langyos víz-, és tej keverékében, amiben a cukrot is elkeverjük.
2.) Szitáljuk a lisztet egy mély tálba, keverjük el benne a sót, az oregánót, majd alakítsunk ki a közepében egy mélyedést.
3.) Ebbe öntsük a mostanra már felfutott élesztős folyadékot, adjunk hozzá 1 evőkanál olajat, majd gyúrjuk, dagasszuk hosszasan (legalább 5 percig). Ha ragad, akkor pici liszttel meghinthetjük.
4.) Takarjuk le egy darabka fóliával, konyharuhával, majd tegyük egy meleg helyre (mondjuk egy napfényes ablakba), hagyjuk kelni kb. 1-1,5 órára.
5.) Ez után osszuk el 4 egyenlő részre, formázzunk belőlük gombócokat, amiket aztán lisztezett nyújtódeszkára helyezve pihentessük 20 percet, úgy, hogy egy nedves konyharuhával letakarjuk őket.
6.) Melegítsük elő a sütőt, a legmagasabb hőfokra (250-260 fok).
7.) Kenjünk meg olajjal egy tepsit. Nyújtsuk meg a pitákat, amiket aztán a tepsire helyezünk. Pihentessük őket ismét néhány percig.
8.) Süssük meg a pita kenyereket, kb. 10 perc alatt, amíg egy kis színt nem kapnak. Félidőnél fordítsuk meg őket!
9.) Lehetőleg még melegen fogyasszuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése