A jó minőségű, házi sültkrumpli -amit egyszerűen nem lehet abbahagyni- legfőbb ismérve, hogy belül puha, kívül pedig ropogós és a színe szép aranysárga. Ezt a tökélyt nem nehéz elérni, csak néhány készítési alapszabályt kell betartanunk. Fontos a krumpli minősége, sőt ha szép hosszú hasábokat szeretnénk, akkor már az elején érdemes hosszúkás, nagy szemű gumókat választanunk. Annak, pedig hogy a megfelelő állagú sültburgonyát kapjuk, az a titka, hogy vagy előfőzzük, vagy elősütjük őket. Először ezt én sem vettem komolyan, mert nekem ez idő- és energia pocsékolásnak tűnt, de aztán kipróbáltam, és tényleg összehasonlíthatatlan a végeredmény, egyszerűen mennyei! Az élményt csak egy dologgal tudjuk fokozni, mégpedig ha házi készítésű majonézbe mártogatjuk... Hmmmm :)
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg hosszúkás burgonya
1 liter étolaj (esetleg kacsa vagy libazsír)
tengeri só
1.) Hámozzuk meg a burgonyákat, mossuk meg őket, majd vágjuk egyforma, kb. ujjnyi vastag hasábokra.
2.) Bő, sós vízben tegyük fel főni őket.
3.) Mivel itt tényleg csak előfőzésről van szó, így forrástól számítva csak 2-3 percet hagyjuk, utána öntsük le róla a vizet. Hagyjuk a krumplikat hűlni.
4.) Forrósítsunk olajat, fontos, hogy tényleg nagyon forró legyen!
5.) Süssük meg a krumplikat, néhány adagra elosztva, egyszerre csak kisebb adagokat süssünk ki.
6.) Szedjük papírtörlőre, de ne sózzuk meg, mivel felesleges, mert sós vízben előfőztük.
Én csak az elősütött változatot ismertem, de időigényes volt, így hanyagoltam. Ez egyszerűbb:)
VálaszTörlésAnnyi kérdésem volna csak, hogy a krumplit már forrásban lévő vízbe rakod fel főni?
Igen, forrásban lévő vízbe kell a hasábokat beledobni és csak néhány percig előfőzni! Így biztosíthatjuk, hogy belül biztosan puhák legyenek a sültkrumplik.
VálaszTörlés