2012. július 29., vasárnap

A Tökéletes Sültkrumpli

A jó minőségű, házi sültkrumpli -amit egyszerűen nem lehet abbahagyni- legfőbb ismérve, hogy belül puha, kívül pedig ropogós és a színe szép aranysárga. Ezt a tökélyt nem nehéz elérni, csak néhány készítési alapszabályt kell betartanunk. Fontos a krumpli minősége, sőt ha szép hosszú hasábokat szeretnénk, akkor már az elején érdemes hosszúkás, nagy szemű gumókat választanunk. Annak, pedig hogy a megfelelő állagú sültburgonyát kapjuk, az a titka, hogy vagy előfőzzük, vagy elősütjük őket. Először ezt én sem vettem komolyan, mert nekem ez idő- és energia pocsékolásnak tűnt, de aztán kipróbáltam, és tényleg összehasonlíthatatlan a végeredmény, egyszerűen mennyei! Az élményt csak egy dologgal tudjuk fokozni, mégpedig ha házi készítésű majonézbe  mártogatjuk... Hmmmm :)



Hozzávalók 4 személyre:

1 kg hosszúkás burgonya
1 liter étolaj (esetleg kacsa vagy libazsír)
tengeri só

1.) Hámozzuk meg a burgonyákat, mossuk meg őket, majd vágjuk egyforma, kb. ujjnyi vastag hasábokra.
2.) Bő, sós vízben tegyük fel főni őket.
3.) Mivel itt tényleg csak előfőzésről van szó, így forrástól számítva csak 2-3 percet hagyjuk, utána öntsük le róla a vizet. Hagyjuk a krumplikat hűlni.
4.) Forrósítsunk olajat, fontos, hogy tényleg nagyon forró legyen!
5.) Süssük meg a krumplikat, néhány adagra elosztva, egyszerre csak kisebb adagokat süssünk ki.
6.) Szedjük papírtörlőre, de ne sózzuk meg, mivel felesleges, mert sós vízben előfőztük.

Jó étvágyat!


2 megjegyzés:

  1. Én csak az elősütött változatot ismertem, de időigényes volt, így hanyagoltam. Ez egyszerűbb:)
    Annyi kérdésem volna csak, hogy a krumplit már forrásban lévő vízbe rakod fel főni?

    VálaszTörlés
  2. Igen, forrásban lévő vízbe kell a hasábokat beledobni és csak néhány percig előfőzni! Így biztosíthatjuk, hogy belül biztosan puhák legyenek a sültkrumplik.

    VálaszTörlés