2012. július 29., vasárnap

Juicy Lucy Burger

Senki se essen kétségbe az esetleges tájékozatlansága miatt, akinek fogalma sincs, hogy mi a csuda is az a Juicy Lucy Burger, mivel én annak ellenére sem tudtam egészen néhány hónappal ezelőttig, hogy már háromszor jártam a tengerentúlon. Na akkor nem is titokzatoskodom tovább, elárulom, ez egy olyan hamburger, aminek a húspogácsájában legbelül forró, folyós Cheddar sajt van. Jól hangzik, ugye? :) Nekem legjobban a Big Mac szósz passzol hozzá, úgyhogy utánanéztem hogyan készül, majd legyártottam belőle egy adaggal. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen egyszerű és tényleg ugyan olyan lett, sőt szerintem még annál is jobb!



Hozzávalók 4 db Juicy Lucy Burgerhez:

kb. 50 dkg darált marhahús
1 fej vöröshagyma (lereszelve, vagy nagyon finomra aprítva)
1 db tojás
2-3 gerezd zúzott fokhagyma 
1 TK pirospaprika
1 TK őröltbors
1 TK só

10 dkg cheddar sajt lereszelve
salátalevél
1 db paradicsom
1 kisebb fej lilahagyma

4 db szezámmagos hamburgerzsemle

Big Mac szósz



1.) Először gyúrjuk be a húspogácsák masszáját a fenti hozzávalókból. 
2.) Osszuk el 8 egyenlő részre a masszát, majd vizes kézzel először formázzunk belőle labdákat, amiket aztán kilapítunk. A húspogácsák alá és közé tegyünk sütőpapír darabkákat, vagy folpackot, így nem ragadnak össze.
3.) Jól zárható ételesbe helyezve őket, hűtőben pihentessük legalább fél órán át.
4.) Addig készítsük el a Big Mac szószt!
5.) Vegyük ki a húst a hűtőből. Fogjunk egy húspogácsát, tegyünk a közepére egy adag reszelt sajtot, majd helyezzünk a tetejére egy másik húspogit, végül a széleiket körbe jól nyomkodjuk össze.
6.) Kicsit formázzuk, ellapogatjuk, majd mehetnek a közepesen forró serpenyőbe. Néhány csepp olaja is szükséges alájuk, nehogy leégjenek és fedő alatt süssük mind két oldalukat néhány percig, amíg szép sült színűek nem lesznek. Ha ügyesek voltunk, és gondosan össze tapasztgattuk a széleket, akkor nem fog kifolyni a sajt, de ha mégis, akkor sem kell kétségbe esni, a lényeg, hogy ne maradjon a kifolyt sajt a serpenyőben, szedjük a hússal együtt a zsemlére.
7.) A félbevágott zsemlék belső felét is pirítsuk meg kissé. Ettől még finomabbak lesznek.
8.) Állítsuk össze a Juicy Lucy Burgereket:  Alulra kerül egy salátalevél, rá egy sajttal töltött húspogácsa, a Big Mac szósz, majd a zöldségek és esetleg még egy pici szósz.

Frissen készített  sültkrumplival tálaljuk.

Jó étvágyat!


1 megjegyzés: