2011. december 7., szerda

Adventi Kalendársüti

Éppen Mikulás napjára időzítettem ennek a szépséges süteménynek az elkészítését, de akár a karácsonyi asztalon is eltudnám képzelni, olyan jól mutat. Az adventi időszakban bármikor meglephetjük vele családunkat. Az alaptésztája nagyon egyszerű, percek alatt összeállítható, robotgéppel összekeverhető, és gyakorlatilag nem lehet elrontani. A kicsit macerásabb rész, a süti adventi kalendárrá való feldekorálásában rejlik, de mondjuk engem kifejezetten szórakoztatott a marcipánnal való gyurmázás, újra 6 évesnek éreztem magam és ha sikerül szám kiszúrókat beszereznünk, az nagyban megkönnyítheti a munkánkat! :)






Hozzávalók:

2 egész tojás
15 dkg kristálycukor
1 nagy tejföl (zsíros)
20 dkg liszt
1 db citrom reszelt héja
1 csomag sütőpor
1 KK fahéj
10 dkg dió (mozsárban összetörve)
3 EK kandírozott narancshéj (apróra összevágva)
A díszítéshez:
3 tábla étcsoki (300 g)
150 g marcipán
aszalt sárgabarack (vagy bármely más aszalt gyümi)
néhány szem mandula és dió


1.) A tojásokat üssük egy nagyobb tálba, majd keverjük habosra a kristálycukorral. 
2.) Adjuk hozzá a lisztet, a tejfölt, illetve az összes többi hozzávalót, majd keverjük csomómentesre. Egy önthető, de jó sűrű tésztát kell kapjunk. 
3.) Vegyünk egy nagyobb alakú tepsit, tegyünk bele sütőpapírt, majd borítsuk bele a tésztát. Simítsuk el szépen a tetejét, úgy hogy egyforma vastag legyen mindenhol. 
4.) 180 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk, majd 20 percig sütjük. 
5.) Addig készítsük el a marcipánszámokat. Porcukrozott deszkán nyújtsuk fél cm vastagságúra a marcipánmasszát, majd vágjunk-, vagy formával szúrjuk ki őket. Legkönnyebben persze szám alakú formákkal tudjuk őket előállítani, de én egy kés és egy mokkás kanállal segítségével tettem mindezt (a kanál az ívek vágásához, ill. formázásához kellett). 
6.) Ha szépen megpirult a tészta, vegyük ki, és tegyük félre hűlni. 
7.) Addig készítsük el a csokimázat. Ehhez gőz fölött olvasszunk fel 3 tábla étcsokit. Vágjuk egyforma négyszögekre a süteményt, távolítsuk el egymástól a kockákat 1-1 cm-re majd szépen csurgassunk mindre csokoládét, amit aztán egy lapáttal elsimítunk a felszínükön. 
8.) Díszítsük fel marcipán számokkal, dióval, aszalt gyümölcsökkel, amíg még kicsit folyós a csoki a sütik tetején. Hagyjuk megszilárdulni, majd rendezzük szabályos négyszög alakba. 

Ezzel el is készült a világ legfinomabb adventi naptára!

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése