2011. december 6., kedd

Kandírozott Narancshéj

Karácsonyi sütemények elengedhetetlen hozzávalója az utánozhatatlan aromájú kandírozott narancshéj, de szinte minden édességet fel tud dobni néhány evőkanálnyi belőle. Megvehetjük akár boltban is, de miért ne készítenénk el mi magunk? Főleg, hogy azt a narancshéjat használjuk fel hozzá, ami amúgy a kukában landolna. Mostanában úgyis minden az újrahasznosításról szól, én ezt a konyhában kezdtem! Nem mellesleg egy újabb remek ajándékötlet, persze az ünnepeknek megfelelő csilli-villi csomagolásban, egy kis feldekorál üvegben. Én biztos örülnék neki... :)




Elkészítése nagyon egyszerű. A megmosott narancs héját egész kis darabokra aprítjuk (kb. 1,5cm x 1,5cm) Veszünk egy befőttes üveget, és beletesszük, majd megszórjuk kristálycukorral, úgy, hogy ellepje. Mindig, amikor megeszünk egy narancsot, a héját félretesszük, és ugyan így járunk el. Időnként kicsit lenyomkodjuk egy kanállal, hogy ne legyenek benne levegőbuborékok. A lényeg, hogy a cukor mindig teljesen ellepje a darabkákat. Minél tovább hagyjuk érlelődni, annál koncentráltabb ízű kandírozott narancshéjat kapunk, és a cukorból pedig néhány hónap elteltével egy sűrű, ragacsos szirup lesz. Sötét helyen (kamrában, szekrényben) évekig is eláll, és ami a cukortól történik a szimpla narancshéjból az pedig számomra kész csoda.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése