2011. december 1., csütörtök

Panna Cotta & Csirkés Rukkola Saláta, avagy egy könnyű kis ebéd a Vapianóban

Ha a barátnőimmel a városban csavargunk, és éppen megéhezünk, igen gyakran a Vapianoba térünk be harapni valamit. Imádom az olasz konyhát, a látványkonyhát, az olasz látványkonyháért pedig egyenesen rajongok! Kollektív nagy kedvencünk a rukkola saláta, ami soha nem maradhat ki a rendelési listánkból. Lehet garnéla rákkal és csirkével is kérni, de mi az utóbbival szoktuk, leginkább anyagi megfontolásból :) Ami mégis az egészet különlegesen ízletessé teszi, az a speciális, titkos öntet, amivel a végén az egészet nyakon öntik. Na jó, azért annyira talán mégsem titkos, mert amikor megkérdeztem -persze a legnyájasabb módon, ahogy ember csak kérdezhet- rögtön elárulták hogyan készül. Pedig már fel voltam arra is készülve, hogy néhány napra be kell épülnöm, mint konyhai kisegítő, hogy aztán valahogy hozzáférhessek ahhoz az alagsori széfhez, amiben az ominózus salátaöntet receptjét őrzik, de hát végül szerencsére erre nem kellett sort keríteni.  Mint kiderült, a recept nem is olyan fifikás, mint gondoltam, sőt, nagyjából azok az összetevők alkotják amikre gondoltam. Joghurt, majonéz,  rukkola, bors, de azért egy valami meglepett, hogy füstölt szardella is van benne. Igazából nem érezni ki a halat, csak egy kis izgalmas, füstös ízt ad az egésznek.
A Panna Cottához nincs nagyon mit hozzáfűznöm, egy tejszínes pudingról van szó, ha valaki esetleg nem ismerné. Egy kis eperszósszal a tetején szokás tálalni. Kitűnő lezárása egy könnyű olaszos ebédnek.




Csirkés Rukkola Saláta
Hozzávalók 2 adaghoz:

2 db csirkemell filé
80 g rukkola
10 szem koktélparadicsom
2 gerezd fokhagyma
2-3 EK olivaolaj
5 dkg parmezánsajt
rukkolás mártás:
6 db füstölt szardella
1 gerezd fokhagyma
1 maréknyi rukkola
1 kis poharas joghurt
4 EK majonéz
2 EK olivaolaj
só, frissen őrölt bors


Először készítsük el az öntetet. A teendőnk csak annyi, hogy minden hozzávalót egy robotgépbe teszünk, majd jó alaposan összeturmixoljuk. Ha kész, tegyük hűtőbe.
A csirkemellet kockázzuk falatnyi darabokra, majd egy kevés olivaolajon pirítsuk meg őket, fűszerezzük ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal, illetve ízesítsük a lereszelt fokhagymával. A salátát osszuk két felé, a megfelezett koktélparadicsomokat tegyük rá, majd a parmezánból forgácsoljunk a salátánkra. Öntsük le az imént elkészített öntettel, majd a még meleg csirkét halmozzuk a tetejére. Az olivaolajat, amiben a pipihúsi sült, szintén rácsurgathatjuk az egészre, nem fog ártani neki, sőt... :)


Panna Cotta

4 dl zsíros tejszín
2 dl habtejszín
10 dkg kristálycukor
2 EK vanília kivonat
2 csomag instant zselatin fix  (Dr. Oetker)
400 g eper (mirelit is lehet)

Ha a instant zselatin fixet használunk, az azért nagyon praktikus, mert ez a fajta melegítést nem igényel, ami lényegesen lerövidíti az elkészítési idejét. Először a cukorral, a vaníliával és a zselatin fixszel verjük fel a habtejszínt. Ez után forgassuk bele a sima tejszínt is. Szedjük kelyhekbe, körülbelül 4-6 adag lesz, ez persze leginkább a kelyhek méretétől függ. Tegyük őket hűtőszekrénybe. Az epret (persze kiolvadt formában) turmixoljuk össze. Ez fog a panna cotta tetejére kerülni, de csak akkor szedjük rá, ha már kicsit megdermedtek (kb. 1 óra elteltével). Tegyük vissza az egészet  hűlni még további 1 órára, amíg puding állagú nem lesz.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése