Hozzávalók
A kalácshoz:
25 dkg túró
1 tojás
12 dkg cukor
40 dkg liszt
1 dl olaj
1 KK mézeskalácsfűszer
1 csomag sütőpor
10 dkg durvára vágott dió
15-20 dkg aszalt gyümölcs (én papayat és barackot használtam)
A tetejére:
fél dl tej
1 EK szezámmag
2 EK lekvár + egy pici rum (néhány EK)
15 dkg marcipánmaszza (IKEA-s a legfinibb és nem mellesleg a legolcsóbb is)
4 szem mandula
1.) A túrót áttörjük, hozzáadjuk az olajat, az egész tojást, a cukrot, a fűszert, majd beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet.
2.) Alaposan összegyúrjuk, majd a durvára vágott diót, és az apróra vagdalt aszalt gyümölcsöt is beledolgozzuk. A tésztacipót elfelezzük, és egyenként szép, hosszú rúddá sodorjuk. Pont úgy, mint amikor kiskorunkban gyurmáztunk :) Összecsavarjuk, és koszorúba kanyarítjuk. Ahol találkozik a két vége, ott szépen összetapasztgatjuk a tésztát, majd óvatosan sütőpapírral borított tepsibe fektetjük.
3.) Tejjel lekenjük, majd szezámmaggal megszórjuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt szép pirosra sütjük.
4.) Ha elkészült, vegyük ki, tegyük félre. Készítsük el a gyertyákat a marcipánból, nagyjából úgy kéne kinézniük, mint a képen.
5.) Ha kihűlt a kalács, rumos lekvárral "kifényezzük".
6.) Díszítésként a marcipán gyertyákat állítsuk rá, és még valamennyi aszalt gyümölcs is rákerülhet.
Önmagában is nagyon ízes, finom tészta, de az azért nem árthat neki, ha egy kis vaníliasodóval nyakon öntjük :)
2.) Alaposan összegyúrjuk, majd a durvára vágott diót, és az apróra vagdalt aszalt gyümölcsöt is beledolgozzuk. A tésztacipót elfelezzük, és egyenként szép, hosszú rúddá sodorjuk. Pont úgy, mint amikor kiskorunkban gyurmáztunk :) Összecsavarjuk, és koszorúba kanyarítjuk. Ahol találkozik a két vége, ott szépen összetapasztgatjuk a tésztát, majd óvatosan sütőpapírral borított tepsibe fektetjük.
3.) Tejjel lekenjük, majd szezámmaggal megszórjuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt szép pirosra sütjük.
4.) Ha elkészült, vegyük ki, tegyük félre. Készítsük el a gyertyákat a marcipánból, nagyjából úgy kéne kinézniük, mint a képen.
5.) Ha kihűlt a kalács, rumos lekvárral "kifényezzük".
6.) Díszítésként a marcipán gyertyákat állítsuk rá, és még valamennyi aszalt gyümölcs is rákerülhet.
Önmagában is nagyon ízes, finom tészta, de az azért nem árthat neki, ha egy kis vaníliasodóval nyakon öntjük :)
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése