2011. november 27., vasárnap

Adventi Kalácskoszorú

Ma a Nagyszüleimnél jártam vendégségben, és mint szinte minden alkalommal, most is készültem számukra valami meglepetéssel, mert ugye Mamihoz és Papihoz nem illik üres kézzel menni... vagyis rossz az a kifejezés, miszerint nem "illik", mert természetesen nem várják el, csak ők tudnak a leges legjobban örülni annak, ha viszek valamit, amit én készítettem és hát ez mindig olyan jó érzéssel tölt el :) Mivel ma van Advent első vasárnapja, így esett a választásom erre a csodás kalácsra, ami nem csak szemet gyönyörködtetően szép, de a tésztája is különösen finom, a hozzáadott aszalt gyümölcsöktől, és a túrótól, ami ráadásul még abban is megakadályozza, hogy kiszáradjon, amire azért a kalács-féleségek igen hajlamosak szoktak lenni. A receptet az egyik kedvenc könyvemben találtam -címe: Adventtől Szilveszterig- és annyira jónak bizonyult, hogy semmiben sem tértem el tőle, ami talán az első alkalom... elkészíteni se volt nagy ördöngösség. Bátran ajánlom mindenkinek, aki karácsonyi vendégségbe hivatalos, mert ez egy remek ajándék, és hát ismerjük a mondást, miszerint adni jó, de egy ilyen különleges finomságot azért kapni se rossz :)



Hozzávalók
A kalácshoz:
25 dkg túró
1 tojás
12 dkg cukor
40 dkg liszt
1 dl olaj
1 KK mézeskalácsfűszer
1 csomag sütőpor
10 dkg durvára vágott dió
15-20 dkg aszalt gyümölcs (én papayat és barackot használtam)

A tetejére:
fél dl tej
1 EK szezámmag
2 EK lekvár + egy pici rum (néhány EK)
15 dkg marcipánmaszza (IKEA-s a legfinibb és nem mellesleg a legolcsóbb is)
4 szem mandula




1.) A túrót áttörjük, hozzáadjuk az olajat, az egész tojást, a cukrot, a fűszert, majd beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. 
2.) Alaposan összegyúrjuk, majd a durvára vágott diót, és az apróra vagdalt aszalt gyümölcsöt is beledolgozzuk. A tésztacipót elfelezzük, és egyenként szép, hosszú rúddá sodorjuk. Pont úgy, mint amikor kiskorunkban gyurmáztunk :) Összecsavarjuk, és koszorúba kanyarítjuk. Ahol találkozik a két vége, ott szépen összetapasztgatjuk a tésztát, majd óvatosan sütőpapírral borított tepsibe fektetjük. 
3.) Tejjel lekenjük, majd szezámmaggal megszórjuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt szép pirosra sütjük. 
4.) Ha elkészült, vegyük ki, tegyük félre. Készítsük el a gyertyákat a marcipánból, nagyjából úgy kéne kinézniük, mint a képen. 
5.) Ha kihűlt a kalács, rumos lekvárral "kifényezzük". 
6.) Díszítésként a marcipán gyertyákat állítsuk rá, és még valamennyi aszalt gyümölcs is rákerülhet. 

Önmagában is nagyon ízes, finom tészta, de az azért nem árthat neki, ha egy kis vaníliasodóval nyakon öntjük :)

Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése