2012. január 10., kedd

Ázsiai Pulykasaláta Gránátalmával

Egy Jamie Oliver műsorban láttam egy ehhez hasonló receptet és rögtön beleszerettem. Minden hozzávalóját egyenként, külön-külön is imádom, de együtt pedig tökéletes ízharmóniát alkotnak. Ami pedig a leginkább megtetszett benne, hogy bármilyen maradék sülthúst használhatunk hozzá, pulykát, kacsát, vagy akár sertés sültet is. Könnyű, de rafinált fogás, amit a sok pikáns hozzávaló tesz olyan különlegessé, hogy akár egy ünnepi vacsora előételeként is el tudom képzelni. A zsenge salátalevelek, a koriander és a menta friss könnyedségével csodásan passzol az enyhén karamellizált sülthúshoz, az öntet pedig ad még az egésznek egy citrusos csavart, a hozzáadott klementin- és lime lének köszönhetően. A tetejére szórt gránátalma magok már csak a megkoronázása ennek az amúgy is csodás tál salátának. 



Hozzávalók 4 személyre:

maradék pulykasült (személyenként 5 dkg elegendő)
1 marék kesudió és áfonya (aszalt is jó)
1 EK olivaolaj
200 g zsenge salátalevél
1-1 marék menta és koriander
1 EK méz

a dresszinghez:
1 dl olivaolaj
4 EK szójaszósz
2 EK szezámolaj
1 lime kifacsart leve
1/2 klementin leve
egy pici darabka gyömbér
1 kis fej lilahagyma lereszelve

a tálaláshoz:
1 db gránátalma
chili paprika

1.) Aprítsuk falatnyi darabokra a húst. Egy serpenyőbe dobva, kevés olivaolajon pirítsuk néhány percig, majd csurgassunk rá mézet, amivel enyhén megkaramellizáljuk. Dobjuk még rá az áfonyát és a kesudiót is, majd húzzuk le a tűzről.
2.)  Készítsük el az öntetet; amihez egyszerűen csak öntsünk minden hozzávalót egy tálba, majd jól keverjük össze. Egy hasznos tipp, ha egy kisebb, de jól zárható ételesbe tesszük, majd összerázzuk, akkor az alkotórészei sokkal jobban elkeverednek egymással, sokkal homogénebb lesz az öntetünk, mintha csak egy kanállal kevernénk össze.
3.) Osszuk el a saláta leveleket a 4 tányéron, tépkedjük rá a mentát és a koriandert is. Halmozzuk a tetejére a húst az áfonyával és a kesudióval, majd locsoljuk meg a dresszinggel.
4.) Díszítés gyanánt ütögessük a saláta tetejére a magokat a félbevágott gránátalmából. Ha szeretjük a csípőset, akkor még egy kis friss chili is kerülhet rá.

Jó étvágyat!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése