2012. január 9., hétfő

Ribizlikrém-torta



A Nagymamám születésnapja adta az apropót a tartakészítésre. Nem biztos, hogy magamtól eszembe jutott volna, csak hogy a kérdésemre; "Mami, mit szeretnél szülinapodra?" jött a válasz; "Semmit drágám, süss egy tortát". Mosolyogtam, helyeseltem, de közben már megfogalmazódott bennem az a remek kérdés; "Oké... de hogyan is?!"... tudniillik még soha nem sütöttem tortát, sőt még tortaformám se volt, sőt, semmilyen cukrász segédeszközzel nem rendelkeztem, úgyhogy ezek beszerzésével kezdtem a bevásárlást. Vettem csatos tortaformát, szép tortapapírt, és egy csúcsszuper habnyomó készletet, szóval tényleg mindent, ami csak megkönnyítheti a tortgyártást. Eredetileg egy málnakrémes csodának indult, csak a 3600 Forintos kilónkénti (fagyasztott!) málna ár kissé eltántorított az eredeti elgondolásomtól, de hamar jött a megváltó ötlet, legyen akkor ribizli (utólag azt kell mondjam, ez nagyon jó döntés volt részemről).
Bevásárlás közben teljesen véletlenül pillantottam meg a tejszínhabok között keresgélve egy valószínűleg teljesen új terméket, amit a Meggle cég gyárt, és a "Cukrászhab krém" névre hallgat, hogy a Jóisten áldja meg aki kitalálta! Olyan mértékben könnyítette a munkát, amit gondolni se mertem volna. Cukrozott, és valami habfixáló adalék biztosan hozzá van adva, mert minden túlzás nélkül, nem egész 10 másodperc alatt olyan kemény habot "varázsoltam" belőle, hogy szinte a habverő is elakadt benne. Önmagában is használható tejszínhab gyanánt, vagy bármit belekeverve (ezúttal a ribiszkét) krémnek is tökéletes. Életem első tortája sikert aratott, és ami a legfontosabb, a Nagymamámnak örömet szerezhettem vele :)




Hozzávalók:

6 db tojás
6 EK liszt (~18 dkg)
6 EK cukor
1 csomag sütőpor
1 csipet só
1 EK margarin + 1 EK liszt (a sütőforma kilisztezéséhez)
A krémhez: másfél doboz Meggle Cukrászhab krém (szupermarketben kapható, a dobozos tejszín mellett található)
500 g fagyasztott ribizi
3 EK cukor

1.) Tegyük ki zacskóstol a mélyhűtőből a ribizlit, hadd legyen elég ideje kiolvadni.
2.) Először a piskótát állítjuk össze; amihez különválasztjuk a tojásokat. A fehérjéből kemény habot verünk, a sárgáját pedig szintén habosra keverjük a cukorral, majd a kettőt óvatosan összeforgatjuk.
3.) Beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd ezt is nagy mozdulatokkal elkeverjük benne.
4.) Kenjük ki margarinnal a torta sütőformát, majd lisztezzük is ki. Öntsük bele a tésztánkat, és simítsuk el a tetejét.
200 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük, kb. 20 perc alatt. Vigyázat, amíg sül, ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert össze fog esni. A tészta közepébe szúrt fogpiszkálóval ellenőrizhetjük, hogy megsült-e teljesen. Ha ragad még, pár percre mehet vissza! Ha kész, vegyük ki, hadd hűljön.
5.) Amig sül a tészta, készítsük el a krémet; igazán gyerekjáték, ha a fenti cukrász alapkrémet használjuk hozzá. Egy doboz tejszínes cukrászhab alapot öntsünk egy tálba, és robotgéppel verjük fel, pár másodperc alatt tökéletes, kemény habot kapunk. Adjuk hozzá a mostanra már felengedett ribizlit, de úgy, hogy a levét előzetesen lecsepegtettük (ezt rakjunk félre). Keverjük össze. Bár a cukrászalap elvileg édesített, azért ez esetben -mivel ribizlivel dolgozunk, és ez picit savanykás- adjunk még hozzá ízlés szerint cukrot, kb. 2-3 evőkanálnyit.
6.) Fogjuk a már kihűlt piskótát és távolítsuk el a gyűrűt róla. Helyezzük vízszintes, sík felületre, majd óvatosan vágjuk hosszában ketté. Ügyeljünk arra, hogy mindenhol egyforma vastagságú legyen. A tészta tetejéből is vágjunk le 1-2 centiméternyit.
7.) Kenjük meg a piskótát a ribizlis krém felével, szépen, egyenletes vastagságban. Mehet rá a tészta másik fele, majd a maradék krém is. Simítsuk el a tetejét.
8.) Most jöhet a torta "felcicomázása"; keverjük ki a maradék cukrászhab alapot a ribizli lecsöpögött levével. Amikor kemény habbá összeállt, kenjük meg egy részével a torta oldalát, szépen körbe simítva rajta a krémet. A maradék habot töltsük habzsákba.
9.) Kívülről befelé haladva nyomjunk habrózsákat a torta tetejére. Szerintem akkor szép, ha a közepén kihagyunk egy kis kört, ahol kilátszik a szép, rózsaszín ribizlikrém, de akár az egészet is kidíszíthetjük. Mindenki nyugodtan engedje el a fantáziáját, és alkosson :)
10.) Optimális esetben egy éjszakát állni hagyjuk a hűtőben, mielőtt felvágjuk, de ezt lehet, hogy páran nem fogják kibírni :)

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése