2012. január 24., kedd

Nagyböjt, a megtisztulás időszaka

Először is azzal kezdeném, hogy leszögezzem, semmi őrült léböjtről és koplalásról nem lesz itt szó sem most, sem SOHA... még mielőtt bárki is riadt menekülésbe kezdene a blogomról :) Szóval, mindenki másként értelmezi a böjtölést, de amit én ez alatt értek az egy lelki, testi megtisztulás, amely során olyan dolgokat veszünk magunkhoz, amelyek jól esnek, a szervezetünk kívánja őket, de ugyanakkor jótékonyan hatnak az egészségünkre. Hogy ez kinek mit takar, azt mindenkinek magának kell eldöntenie, én csak iránymutatást szeretnék adni, illetve néhány jó recepttel hozzájárulni egy változatos és ízletes böjti időszakhoz.






A böjt alapvetően tartózkodást jelent evéstől, ivástól, vagy valamilyen tevékenységtől. Táplálkozás esetén a böjt lehet részleges vagy teljes, attól függően, hogy például valaki csak bizonyos fajta ételektől tartózkodik, vagy pedig minden ételtől és italtól.
A böjt szinte az összes világvallás szerves részét képezi. Ami ránk nézve éppen aktuális is, az az úgy nevezett "40 napos böjt", azaz nagyböjt időszaka. Eredete a Bibliai időkre vezethető vissza, amikor is az Ószövetség szerint Mózes 40 napi teljes böjt után kapta kézhez a Tízparancsolatot. Jézus Krisztus szintén 40 napig böjtölt a sivatagban, mielőtt megkezdte volna tanítói szolgálatát. Keresztelő János, akit Jézus korának legnagyobb (szent) embereként nevez meg, szintén gyakran böjtölt.
Az Ószövetségben a böjt a bűnbánat és a megtérés egyik legőszintébb formája, amely alázatra nevel és felébreszti bennünk annak tudatát, hogy nem közeledhetünk Istenhez gőgös büszkeséggel. A Biblia tanítása szerint a böjtölés erőteljessé teszi az imádságot. A böjtben éberek leszünk és nyitottak a lelki valóság iránt, nyitottak Isten előtt, Isten lelke számára. Az első keresztények heti két napot böjtöltek. Ezeken a napokon még éberebben irányították életüket Isten felé.
A sivatagi atyák (az egyiptomi őskeresztények) naponta csak egyszer étkeztek. Úgy mondták, hogy aki szüntelenül megtölti a hasát étellel és itallal, az elhanyagolja az imádságot és nem tud hadat viselni a gondolatai ellen. Az éhezés és a virrasztás megtisztítja a szívet a rossz gondolatoktól, a testet a betegség támadásaitól, hogy a Szentlélek lakhelyévé tegye. 

A másokra rákényszerített böjtölést a középkori katolikus egyház büntetésként is alkalmazta. Ma a különféle keresztény felekezetek változó szigorral tartanak böjtöt, de leginkább csak részleges böjtöt, például tartózkodnak húsok és tejtermékek fogyasztásától, illetve naponta csak egyetlen alkalommal étkeznek.

Böjtölők a nagyvilágban:
-A mormonok minden hónap első vasárnapján nem esznek spirituális és jótékonysági okokból.
-A görögországi Athosz-hegy szerzetesei minden hétfőn, szerdán és pénteken csak egyszer étkeznek egy keveset.
-A böjt az iszlám öt pillérének egyike. A ramadán folyamán tartott böjt a legismertebb ilyen gyakorlat, amely a megtisztulás, az önfegyelem és az imádság hónapja. Mára viszont a ramadán némileg átalakult, a legtöbb helyen a napközbeni koplalást követő hatalmas éjszakai lakomává.
-A
judaizmus követői évente több böjtnapot tartanak, elsősorban a bűnbánat napjain, ezek közül a legismertebb a Jóm kippur, vagyis az engesztelés napja.
-A hinduizmus, a buddhizmus, a dzsainizmus, a bahá'í és más vallások követői is tartanak böjti napokat illetve rövidebb-hosszabb böjtöket.
-Buddha, Mohamed, Zarathustra, Konfucius, Mahavíra is előszeretettel böjtölt.
Az ókori görög filozófiai iskolák elsősorban a szellem megtisztulását várták a böjttől.
-Püthagorasz 40 napos böjtöt követelt meg a tanítványaitól, mielőtt beavatta őket okkult filozófiai tanításaiba. Azt tartotta hogy csak az ilyen hosszú böjt képes tanítványai agyát annyira megtisztítani, hogy azok képesek legyenek befogadni az élet titkairól szóló tanításait. Platón és Arisztotelész is rendszeresen böjtöltek. Az ókori szíriaiak heti egy napot böjtöltek.

A nagyböjt (latin neve: Quadragesima) a húsvét előtti negyven napos előkészületi időszak (az Érdy-kódexben negyvenlőböjt), ami hamvazószerdával kezdődik a keresztény egyházi naptárban. Jézus Krisztus negyven napi böjtölésére, szenvedésére és kereszthalálára emlékeztet. Az erre az időszakra eső hat vasárnap nem számít bele a negyven napba, nem része a böjtnek, mert minden vasárnap Krisztus feltámadásának emlékünnepe. Utolsó hete a virágvasárnappal kezdődő nagyhét.
A nagyböjti önmegtartóztatás legszigorúbb változata a negyvenelés volt. Ilyenkor a böjtölő csak negyvenszer evett ebben az időszakban – tehát naponta csak egyszer, naplemente után. Szintén elég szigorú az a szokás, ami alapján a nagyböjt péntekjein csak hét szem búzaszemet ettek (megjegyzés: ezt én annyira nem javaslom.... :)
Lényege a lelki megtisztulás, a péntekenkénti böjt kiterjesztése az egész időszakra, felkészülés a keresztények legnagyobb ünnepére, a húsvétra.

Ha éppenséggel nem vallásos valaki, azt is meg tudom érteni, de számukra is megfontolandó egy hosszabb-rövidebb böjtölési időszak, hiszen ennek kedvező élettani hatásait már számtalanszor bizonyították. Nem csak hogy méregtelenít, de egy kis odafigyeléssel könnyen megszabadulhatunk jó néhány felesleges kilótól is. Én életemben először készülök arra, hogy böjtölésre adjam a fejem, úgyhogy most még nem tudom, hogy fogom viselni. Nem gondoltam semmi megterhelőre, leginkább a hús, az alkohol és egyéb méreganyagok (só, cukor, Cola, stb...) mellőzése a célom. Úgy hiszem ez a célkitűzés mind számomra, és mindenkire nézve 100%-ban teljesíthető feladat.

A katolikus egyház által előírt böjt:
Idén, 2012-ben, a nagyböjt kezdete február 22.-re esik, ekkor van ugyanis Hamvazószerda.
Hústilalmat és böjtöt kell tartani Hamvazószerdán és Nagypénteken. A hústilalom kötelezi azokat, akik tizennegyedik életévüket betöltötték; a böjt pedig az összes nagykorúakat (Magyarországon 18. életév) kötelezi hatvanadik életévük megkezdéséig. Nagyböjt további péntekjein hústilalom (hal lehet).
Böjt: napi 3szori étkezés, egyszeri jóllakással.


Én ennél kicsit tovább megyek, és teljesen elhagyom a hús, illetve a zsíros ételek fogyasztását, mivel ez saját döntés, így szerintem nem fog nehezemre esni betartani, meg aztán amúgy sem vagyok az a "húst hússal" evő fajta... Hát, meglátjuk mi sül ki belőle, én ezennel elkezdtem a negyven napig tartó böjtölést, aki velem tart az jól teszi, nekik ehhez sok kitartást kívánok! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése