2012. január 14., szombat

Tapas Tál

A tapas a spanyol konyha egyik legjellegzetesebb képviselője. Gyakorlatilag bármi lehet tapas, ami kicsi és falatnyi adagokban fel lehet szolgálni. Jellemzően a bor mellé fogyasztják, aminek nem csak élvezeti, de praktikai okai is vannak, mivel így többet lehet inni és nem okoz a bor gyomorégést. Emellett a kocsmárosok pedig igyekeztek sós falatkákat kínálni, amire ugye a delikvens még szomjasabb lett, ergo még többet ivott, majd arra még jobban megéhezett... és így tovább :) A szó eredete, a régmúlt időkre nyúlik vissza, a legelterjedtebb változat szerint annak idején a boros poharakra kistányért raktak, hogy ne szálljon bele a por vagy ne másszanak bele ízeltlábúak. Ezekre a kistányérokra, fedőkre rakták azokat az apró falatokat, amelyeket a bor mellé fogyasztottak. A fedő spanyolul tapa, s valószínűleg innen ered a tapas elnevezés.
Én azért szeretek tapas tálat készíteni, mert ilyenkor gusztusosan ki lehet szortírozni a hűtőszekrényt. Néhány falat friss kenyér mellé, egy pohár finom bor, és egy kis időre mi is mediterránnak érezhetjük magunkat, még a kissé hűvösebb estéken is.



Hozzávalók 2-4 személyre:

10 dkg chorizo kolbász
10 dkg olajbogyó (fekete és zöld vegyesen)
20 dkg koktél paradicsom
5 dkg rukkola saláta
10 dkg juhsajt
5 dkg kacsamáj pástétom
szárított oregánó
durvára darált színesbors
olivaolaj

Ezek a hozzávalók nagy finomak együtt, és a bor ízével is harmonizálnak, de hangsúlyozom, hogy ez csak EGY VÁLTOZAT -a millió közül- és bármelyik alapanyag kihagyható, vagy helyettesíthető valami mással, az alapján hogy mi, és a vendégeink miket szeretünk, illetve mik vannak otthon, mert a tapasnál ez is egy alapvető szempont és éppen ezért olyan jó, mert nem lehet elrontani és gyakorlatilag bármi lehet tapas :)

A hozzávalókat vágjuk falatnyi darabokra, az olajbogyót és a kacsamájast tegyük kis tálkákba. Válasszunk egy nagyobb tálat, vagy egy fa vágódeszkát (ettől igazán rusztikus hatása lesz) és helyezzünk el rajta mindent. Végezetül megszórhatjuk egy kis zöldfűszerrel, meglocsolhatjuk néhány csepp olivaolajjal, majd tegyük az asztal közepére. Pirítóst, crostinit, vagy friss kenyeret kínáljunk mellé és persze valami jófajta bort.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése