2011. november 23., szerda

Amerikai Palacsinta

Oly sokszor láthattuk már viszont a mozikban, ahogy az amerikai minta apuka pizsamában süti, dobálja magasra a Mickey egér alakú pancakeket, majd a kis lurkók valami méz-szerű dolgot csurgatnak rá, aztán jól befalják :) Hát nem tudom ez az idilli kép mennyire helytálló, biztos létezik erről is valami statisztika, hogy 10 amerikai háztartásból hányban sütnek palacsintát reggelire, de hogy dobozos palacsinta porból készíti a többség, az hétszentség. Pedig tényleg nem nagy ördöngösség, ennek ellenére nem ajánlanám azért, hogy minden nap ezt fogyasszuk, mert ugye fehér liszt, meg azért úgyis nyakon öntjük még valamivel... de mondjuk egy hétvégi reggeli gyanánt nagyon klassz ötletnek tartom egy jókora palacsintatornyot legyártani a családnak. Én leginkább akkor készítem, ha vendégeim vannak... biztos azért mert nincsenek gyerekeim. Őket mindig le lehet nyűgözni ezzel az egyszerű, de nagyszerű finomsággal. A tésztája hasonló, mint a magyar rokonának, a legnagyobb különbség, hogy sűrűbb, és ettől vastagabb. Számtalan variációban készíthető, a tésztába belekeverhetünk mandulát, diót, kókuszreszeléket, különböző aszalt gyümölcsöket, bármit, ami eszünkbe jut... na jó, azért bármit nem :) Én a sima, natúr változatra esküszöm, egy kis vaníliás beütéssel, és utólag díszítem, öntöm le mindenfélével. A tésztában pedig az a nagyszerű, hogy bármennyit készíthetünk belőle, csak az arányokat kell betartani. Körülbelül 2 rész tej és 3 rész liszt. Előre is bekeverhetünk egy nagyobb adagot és néhány napig eltarthatjuk a hűtőszekrényben, így reggelente pedig 5 perc alatt frissen sült palacsintát tálalhatunk a családnak, vagy csak úgy magunknak:)

Palacsintatészta (alap recept)
hozzávalók 4 személyre:

1 tojás
1 bögre liszt (kb. 100 g)
2/3-ad bögre tej (kb. 2 dl) 
5 dkg olavasztott vaj (kb. 2 EK) 
1 púpozott TK szódabikarbóna vagy sütőpor
2 csomag vaníliás cukor
5 EK cukor (én barna kristálycukrot szoktam használni, de bármilyen jó)
néhány szem eper (ez is helyettesíthető bármilyen gyümölccsel)
juharszirup (a nagyobb szupermarketekben már kapható)
1.) Először habosra keverjük a tojást a cukorral, hozzáadjuk a sütőport, az olvasztott vajat, majd felváltva adagoljuk a lisztet és a tejet, amíg sűrű, csomómentes palacsintatésztát nem kapunk. 
2.) Tegyünk egy serpenyőbe a tésztából egy kanálnyit és süssük kis lángon az egyik oldalát 1-2 percig, amíg kicsit meg nem pirul az alja, ezt onnan tudjuk, hogy ezzel egy időben pedig a tetején a tészta megszilárdul, kissé felbuborékosodik, ekkor szépen megtudjuk fordítani, egy tompa késsel, lapáttal. Süssük ezt az oldalát is 1-2 percig, majd szedjük tányérra a palacsintákat. 
3.) Ha van kedvünk játszani, akkor megpróbálhatunk mindig az előzőnél egyel kisebbet sütni, és úgy egymása rakni akár négyet, ötöt is. 
4.) Személyenként általában hármat számoljunk, úgy tálaljuk, hogy egymásra halmozzuk őket. 
5.) Minden torony tetejére tegyünk egy teáskanálka vajat és csurgassunk rájuk juhar szirupot. Tegyünk a tányérra még néhány szem epret, áfonyát, banánt, vagy bármilyen más gyümölcsöt.
Egy másik változatban készítettem a palacsintákhoz egy kis eper szószt, amitől egész más jelleget kapott, mint a juharsziruppal leöntött változata. Ezt a könnyű, friss, nyárt idéző szószt pár perc alatt el lehet készíteni, főzést nem igényel, és maradék lekvárokat, gyümölcsöket is fel lehet hozzá használni.
 
Eper szósz
hozzávalók 4 adaghoz:

10 dkg eper (mirelit is jó, persze kiolvasztva)
4 EK eperdzsem
1 db citrom
2 EK eperlé (esetleg más gyümölcslé)
1 kispoharas natúr joghurt
2 csomag vaníliás cukor
Először egy tálkába kis darabokra aprítjuk az epreket. Hozzáadjuk a dzsemet, a gyümölcslevet, citromhéjat, majd a citrom felének a levét is belefacsarjuk, majd az egészet összekeverjük. Minden palacsintatorony tetejére rakunk néhány kanállal, végül még erre jön egyenként 2 evőkanálnyi vaníliás joghurt is (ami értelemszerűen a joghurt+ vanília keverékéből áll:)
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése