2011. november 14., hétfő

Hot Wings (csípős csirkeszárnyak)

Olyan szerencsében részesülhettem, hogy eddigi "rövidke" életem során már többször is eljuthattam a tengerentúlra. Az évekbe és számokba nem szeretnék belemenni, de az előbbi mondatomban volt azért némi irónia, maradjunk annyiban :) Na de nem is magamról szeretnék beszélni, hanem az amerikai gasztronómiai kalandjaimról, és az ételekről amiket ott kóstoltam. Ezeket sokszor vonják negatív diszkrimináció alá, hadd jegyezzem meg, azért nem teljesen jogosan. Tény és való, a mennyiségekben néha nem ismernek mértéket, de azért nagyon sok, nagyon jófajta ételük létezik, nem csak hamburger sültkrumplival. Az egyik kedvencem a "hot wings" névre hallgató igazi klasszikus, ami nem takar mást, mint csípős csirkeszárnyakat. A pipi szárnya nálunk Magyarországon kissé lenézett, mellőzött a csirkerészek között, amivel én nagyon nem értek egyet, mert sokkal szaftosabban elkészíthető, mint mondjuk a mellehúsa. Amerikában biztos pont ezért ilyen népszerű ez a fogás, ami megtalálható minden étterem és pub kínálatában. Általában vékonyra szelt zellerszárral és répával + parmezános mártogatóval tálalva. Ez a friss, ropogós köret nagyon passzol a csípős húshoz, és nem utolsó sorban egy igazi vitaminbomba is. Magukat a szárnyakat különböző csípősségi fokozatban lehet rendelni, az éppen hogy csak csípőstől a szinte számomra már ehetetlenül erős változatig. Én az előbbinél maradok, de ez mindenkinek a saját ízlésére van bízva, mennyire szalad meg a keze fűszerezés közben. Én egy saját elkészítési technikát kísérleteztem ki arra, hogy ropogós bőrű, de belül mégis jó szaftos falatokat kapjunk. Lássuk hát hogyan készül... :)




Hozzávalók 4 személyre:

2 tálca csirkeszárny (kb. 24 db)
3x1 EK fűszerkeverék (rozmaring, lestyán, foghagyma granulátum, stb...)
3x1 EK pirospaprika
3x1 TK bors
3x1 TK só
4 EK olivaolaj
2 TK csípős paprikakrém, ugyanennyi az édes változatból is
+ 3 db sütőzacskó!

A következő sütési módszerrel -mint már említettem- kapjuk a legszaftosabb, legjóízűbb, de mégis ropogósra sült szárnyakat. Ehhez először sütőzacskóban kell süssük őket, ahol is szépen, saját levükben megpuhulnak, majd grill fokozaton lepirítjuk őket. 

1.) Először mossuk meg a szárnyakat, majd vágjuk le a végeiket, ezek sajnos nem ehetők. Vizsgáljuk át jó alaposan mindet, hogy nem maradt-e bennük toll vagy tok, mivel bőröstül fogjuk őket fogyasztani, de semmiképpen sem szőröstül :) 
2.) Készítsünk elő 3 db sütőzacskót és egy tepsit. A sütőt melegítsük elő 200°C-ra. Osszuk el a szárnyakat a 3 zacskóba, így 8 darab kerül egybe. Egyenként minden zacskóba szórjuk bele a fűszereket és masszírozzuk bele a szárnyakba. Zárjuk le a zacsikat a hozzájuk tartozó műanyag szalaggal, helyezzük a tepsibe őket, majd szurkáljuk meg hústűvel jó néhány helyen. 
3.) Dugjuk a sütőbe őket 30 percre. Ennek elteltével vegyük ki, vágjuk szét a zacskókat, de vigyázzunk a kicsapó forró gőzzel, mert éget. 
4.) Öntsük a szárnyakat szafttal együtt a tepsibe. Keverjünk el némi olajat a kétféle paprikakrémmel és egyenletesen locsoljuk meg vele a husikat, majd dugjuk vissza őket további 15 percre. 
5.) Ez után vegyük ki ismét, fordítsuk meg mindegyiket, állítsuk a sütőt grill fokozatra, majd tegyük vissza pirulni a szárnyakat. Sűrűn locsolgassuk a szafttal mindaddig, amíg szemmel láthatólag nem lesznek szép pirosak és ropogósra sültek. Ekkor zárjuk el a sütőt, de tálalásig nyugodtan hagyjuk bent a sütőben. 

Vagy parmezános mártogatós zellerszárral és sárgarépával, vagy amerikai káposztasalátával kerül az asztalra, vagy éppen mind a kettővel...

Jó étvágyat!

1 megjegyzés: