Pizza alaptészta
Hozzávalók 2 darab, egyenként kb. 30 cm-es pizzához:
1/2 kg finomliszt
25 g élesztő
1 dl LANGYOS tej
1 dl víz
0,5 dl olaj
1 KK cukor
1 KK só
Tejfölös alap (1 db 30cm-es pizzához):
1 nagy zsíros tejföl
1 nagyobb gerezd zúzott fokhagyma
só, bors, némi oregáno
Feltét:
15 dkg pármai sonka
10 dkg rukkola
10 dkg forgácsolt parmezán sajt
8-10 szem fekete, magozott olajbogyó
1.) Először egy bögrében melegítsünk 1 dl tejet, de fontos, hogy langyos legyen (kb. 30-40 fokos) mert ekkor fog tudni felfutni az élesztővel. Ha túl hideg, nem történik semmi, ha pedig túl meleg, azzal pedig megöljük az élesztőgombákat és szintén nem történik semmi. Szóval, morzsoljuk bele a langyos tejünkbe egy csomag élesztő felét, és adjunk hozzá 1 kiskanál cukrot. Keverjük el, majd helyezzük egy meleg helyre, én az ablakpárkányra tettem, a radiátor közelébe. Kb. 10 perc alatt a bögre pereméig felfut.
2.) Amíg ezt várjuk, szitáljuk majdnem az egész lisztet egy tálba (valamennyi kell majd a gyúráshoz is). Alakítsunk ki egy mélyedést a lisztben, és öntsük bele az élesztős tejet. Hagyjuk még egy pár percig kelni, majd adjunk hozzá kb. 2-3 EK olajat, a sót és egy pici vizet és vagy a kezünkkel gyúrjuk össze (én erre szavazok) vagy pedig dolgozzunk robotgéppel, mindegy, csak az a lényeg, hogy olyan állagú tésztát kell kapjunk, ami elválik az edény falától. Ne legyen túl kemény se. Ha szükséges, adjunk még hozzá pici vizet, vagy lisztet. Szórjuk meg kevés liszttel a tetejét, takarjuk le egy konyharuhával és tegyük meleg helyre. Körülbelül 30-40 perc múlva meg fog kelni a kétszeresére.
3.) Helyezzük egy kilisztezett deszkára, vagy a konyhapultra és néhányszor gyúrjuk át. Ne ijedjünk meg, ha összeesik, ez normális. Vágjuk annyi részre a tésztát, ahány pizzát szeretnénk, szerintem 2-3 az ideális ebből az adagból.
4.) Kapcsoljuk be a sütőt, állítsuk 220°C-ra. Nyújtsuk a tésztát jó vékonyra, és viszonylag kör alakúra. A kezünkkel is nyomkodhatjuk, formálhatjuk, mert akkor jó, ha a pereme vastagabb.
5.) Kenjünk be olajjal egy tepsit és csúsztassuk át rá a pizzatésztánkat. Néhány helyen szurkáljuk meg villával. Kenjük meg a tejfölös alappal, tegyük rá a feltéteket, a sajtot és dugjuk a sütőbe amíg szép, aranyszínű nem lesz a tészta pereme, ez a vastagságától függően 10-15 percre.
6.) Amikor kész, én még rá szoktam pakolni egy nagy adag rukkolát és néhány kanál tejfölös szószt is.
A pizzatészta másik felét hagyományos, paradicsomos pizza alappal készítettemel, majd szalámit és gombát karikáztam rá, füstölt mozzarella sajttal sütöttem meg. Ez is nagyon finom lett. A paradicsomszószt azért "illik" friss paradicsomból főzni, de mivel már nincs neki igazán szezonja (és amúgy is utálom egyenként lehúzni a héját) így én egy kis csaláshoz folyamodtam. Mégpedig ezt sűrített paradicsom formájában tettem. Na jó, mentségemre szolgáljon, hogy tartósítószer-mentes, bio változatot vettem. Ebből azért sokkal jobb, mint abból a régi, konzerves fajtából, amit Anyukám használt, amikor még csak azt lehetett kapni. A sok-sok bazsalikom és oregáno természetesen nem maradhatott ki belőle.
Paradicsomos pizza alap
Hozzávalók egy pizzához:
4 EK bio sűrített paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
oregáno, bazsalikom (lehetőleg friss)
2 EK olivaolaj
só, bors
Feltétek:
10 dkg csípős szalámi
3 db közepes champion gomba (vékony szeletek)
10 dkg füstölt mozzarella
A paradicsomos alaphoz először a hagymát megdinszteljük az olivaolajon, kis lángon, lassú tűzön hogy finom édeskés ízt kapjon. Én még egy pici cukorral is meg szoktam szórni, de nem muszáj. Rákanalazzuk a paradicsom pürét, belereszeljük a foghagymát, ízesítjük sóval, borssal, majd belecsipkedjük a zöldfűszereket. Ezzel az alapunk el is készült. Kenjük meg vele a már jól ismert módon a tésztát, tegyük rá a feltéteket, a sajtot és süssük készre.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése