2011. november 6., vasárnap

Gyümölcspuncs

Még frissen él bennem a hétvégén eltöltött bécsi nap hangulata, aminek nekem elengedhetetlen kelléke egy bögre puncs a kezemben. Ebben a gyönyörű szép időben, ami az idei novembert jellemzi, mondjuk kicsit fura volt kis pulóverben, napszemüvegben szürcsölni ezt az amúgy lélekmelengető forró italt, de azért még így is jólesett. Olyannyira, hogy ma este valahogy késztetést is éreztem a folytatásra, így elkészítettem a magam - valamivel fűszeresebb és gyümölcsösebb- verzióját. Hát azt kell mondjam, nyugodtan lehetne árulni a Rathaus előtti karácsonyi vásárban ezt is... :)




Hozzávalók kb. 6 bögrényi italhoz: 

7 dl testes vörösbor
1 l erős fekete tea 2 dl rum
2 db narancs
20 dkg aszaltgyümölcs (alma, ananász, stb...)
5 EK méz (vagy cukor)
2 db fahéj
10 szem kardamom
6 db szegfűszeg
esetleg egy zacskó puncs fűszerkeverék

A fűszereket (kardamont és szegfűszeget) egy tealabdába tesszük, úgy a borba. Hozzáadjuk a fahéjrudakat, továbbá az aszalt gyümölcsöket, majd felforraljuk. Közben lefőzünk egy nagy adag fekete teát amit a borhoz öntünk. Ízlés szerint édesítjük, belekarikázzuk (héjastul) a narancsot. Hozzáadjuk a 2 dl rumot, elkeverjük, majd a gyümölcsökkel együtt hőálló poharakba merjük. Egy tipp; a puncs ízét csodásan átvevő aszalt gyümölcsöket együk meg miután kiittuk a puncsot a poharunkból... kár lenne őket otthagyni :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése