Hozzávalók (egy jó nagy fazékhoz):
4 db libanyak
6 db szárnytő (vagy 2 db egész szárny és 4 db szárnytő)
8 db liba szív (esetleg zúza)
4 db sárgarépa
3 db fehérrépa
1 db zellergumó (a szára is)
1 db vöröshagyma
2 db fokhagyma
1 csokor petrezselyem
feketebors (egész)
só, bio ételízesítő (vagy Vegeta)
1 kis csomag eperlevél tészta
1.) Mossuk meg a szárnyakat, a nyakakat és a szíveket. Ez utóbbit jó alaposan, mert némi vér még lehet bennük, ezt mossuk, illetve nyomkodjuk ki belőlük. A szárnyakat vizsgáljuk át, és ahol találunk tollat vagy tokot azt távolítsuk el. A nyakakat vágjuk egyenként 3-3 darabra. 2.) 2.) Tegyük mindet egy nagyobb lábosba, öntsük fel annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyira ellepje, majd tegyük fel őket főni.
3.) Tisztítsuk meg a zöldségeket, a répákat daraboljuk össze, a fokhagymát és a borsszemeket tegyük egy nagyobb tealabdába. A zeller szárából is tegyünk félre néhányat.
4.) Amikor már forr a lé, mérsékeljük a tüzet alatta, és lássunk neki a hab leszedésének. Ezt én kanállal, és egy kis szitával szoktam csinálni. Nem érdemes elnagyolni ezt a lépést, mert a lé tisztasága múlik azon, hogy jól leszedjük-e a felszínéről a csúnya, barna habot.
5.) Ha már szép tiszta, tegyük bele a zöldségeket (a sárgarépa kivételével) és a tealabdát, sózzuk meg, esetleg adjunk hozzá 1-2 teáskanál Vegetát (lehetőleg a bio változatot).
6.) Félig letakarva főzzük lassú tűzön, legalább 1 órán keresztül, ekkor adjuk hozzá a sárgarépákat is, majd főzzük tovább, amíg meg nem puhul minden.
Közhely, de igaz, hogy a jó húsleves egyik titka, ha szépen türelmesen hagyjuk hosszú ideig, gyöngyözve főni.
7.) Ha kész, zárjuk el, vegyük ki a zöldségeket egy tálba, a húsokat egy másikba, majd a megmaradt levet szűrjük át.
8.) Főzzünk ki sós vízben egy kis csomag eperlevél tésztát. Tálalhatjuk külön-külön tálban is a húst, a zöldségeket, illetve a levet, hogy mindenki maga szedhessen mindenből, annyit, amennyit szeretne.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése